Grad Vesti Zrenjanin

Za pošumljavanje i ozelenjavanje bulevara i obala Begeja 20,5 miliona

ozelenjavanje obala begeja i bulevara
Gradonačelnik Simo Salapura i ministarka Irena Vujović

Grad Zrenjanin će u ozelenjavanje, uređenje i zaštitu zemljišta na obalama Begeja i delu Bulevara Veljka Vlahovića, kao i za pošumljavanje, uložiti ukupno 20,5 miliona dinara, saopšteno je danas iz lokalne samouprave.

 

Ove projekte je podržalo i Ministarstvo zaštite životne sredine, koje je preko konkursa Zrenjaninu odobrilo 13 miliona dinara. Preostali iznos će grad izdvojiti iz sopstvenog budžeta.

 

Ugovor o dodeli sredstava su na svečanosti u Palati “Srbija” u Beogradu potpisali ministarka za zaštitu životne sredine Irena Vujović i gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura.

 

PROČITAJTE JOŠ: Saobraćaj je dominantan izvor buke: Vozila nam remete miran život i san

 

– Zaštita životne sredine i ozelenjavanje spadaju u prioritete grada Zrenjanina. Ovi projekti predstavljaju samo deo naših dugoročnih planova za pretvaranje Zrenjanina u zeleniji grad. U saradnji s Vladom Srbije i Pokrajinskom vladom smo obezbedili značajna sredstva za unapređenje zaštite životne sredine i poboljšavanje uslova života građana Zrenjanina – rekao je Salapura.

 

Na obe obale Begeja, između magistralnog mosta kod Policijske uprave i mosta u Zmaj Jovinoj ulici, kao i duž Bulevara Veljka Vlahovića, umesto starog drveća biće zasađeno 128 novih, zdravih stabala lišćara i 40 četinara. Biće posađeno 2.000 stabljika ukrasnog šiblja i žbunja, a na 2.000 kvadrata biće podignuti travnjaci. U sklopu investicije biće ugrađen automatski sistem za zalivanje.

 

Simo Salapura: Ozelenjavanje grada jedan od prioriteta

 

– Novo drveće ima višestruki značaj. Osim što ćemo značajno uticati na poboljšanje kvaliteta vazduha, drastično ćemo smanjiti štetne uticaje vetra, koji u Banatu izaziva značajnu eroziju površinskih slojeva zemljišta. Takođe, zemljište je ugroženo u blizini frekventnih saobraćajnica. Izduvni gasovi tamo imaju veliki uticaj na njegove hemijske osobine, što onemogućava rast zelenila. Da bismo unapredili ekološko okruženje grada nastavićemo s investicijama u unapređenje zelenila u gradu – kazao je Salapura.

 

Ministarka Irena Vujović potpisala je ugovore s predstavnicima 43 grada i opštine u Srbiji, čiji su projekti odabrani na konkursu za sufinansiranje projekata očuvanja i zaštite zemljišta kao prirodnog resursa. Ministarstvo je za te namene izdvojilo ukupno 333 miliona dinara.

 

Pratite portal zrenjaninski.com i na Instagramu

 

Grad Zrenjanin i ovog puta se našao među lokalnim samoupravama kojima je opredeljeno najviše sredstava. Samo za 15 projekata pojedinačno je izdvojeno po deset i više miliona dinara.

 

Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

 

Podeli članak
sinovoz
FAM