Grad Vesti Zrenjanin

Saobraćaj je dominantan izvor buke: Vozila nam remete miran život i san

saobraćaj je dominantan izvor buke

Saobraćaj je dominantan izvor buke u Zrenjaninu. A jedan od najvećih problema je nedostatak zelenih površina koje bi tu buku umanjile na svim mestima u gradu na kojima se ona meri. Ovako bi se, prema izveštaju Zavoda za javno zdravlje Zrenjanin, sažeto mogla opisati situacija sa bukom u gradu.

 

Poslednji podaci se ne razlikuju mnogo od prethodnih. Oni pokazuju da je najteža situacija u vezi sa dozvoljenim nivoom buke u blizini Gerontološkog centra Zrenjanin, u Principovoj ulici.

 

Procenjeno je da je za samo 24 sata, pored Gerontološkog centra, gde se nalazi merno mesto, prošlo 5.736 automobila i čak 960 teretnih vozila. Oni su pravili buku koja je i u toku dana, večeri i noći prelazila granične vrednosti dozvoljenog nivoa za okolinu bolnica i područja za odmor i rekreaciju.

 

PROČITAJTE JOŠ: I Grad Zrenjanin razmišlja o davanju subvencija za kupovinu bicikala

 

Na mernom mestu u Bulevaru Milutina Milankovića procenjeno je da su tokom 24 sata prošla 20.832 automobila i 2.304 teretna vozila. Tokom noći je granična vrednost buke u životnoj sredini bila iznad utvrđene.

 

U blizini vrtića „Vila“ u toku dana je prošlo 4.320 automobila i 98 teretnih vozila. S obzirom na to da je tolerancija na buku u zonama škola manja, dozvoljene vrednosti nisu pređene samo u toku noći.

 

Saobraćaj izvor buke i u ulicama Olge Petrov i Dr Laze Kostića

 

U blizini Medicinske škole nivo buke prelazi dozvoljeni nivo i danju i u toku večeri i noću. Pored mernog mesta, koje se nalazi u školskoj zoni, u toku dana, kada je obavljeno merenje, prošlo je 7.320 automobila i 624 teretna vozila.

 

PROČITAJTE JOŠ: Raste procenat naplate potraživanja “Gradske toplane” prema korisnicima

 

Kroz ulicu Olge Petrov, u danu merenja buke, prošla su 1.082 automobila i 30 teretnih vozila. Dozvoljeni nivo buke pređen je i u toku dana i u toku noći. Malo manje bučno je bilo samo u toku večernjih sati.

 

Frekventna je i ulica Dr Laze Kostića. Kroz nju su, u danu kada je buka merena, prošla 9.984 automobila i 360 teretnih vozila. Nivo buke nije prelazio dozvoljene vrednosti samo u toku večeri.

 

Pratite portal zrenjaninski.com i na Instagramu

 

U svakom izveštaju o nivou buke u gradu, koji podnese Zavod za javno zdravlje Zrenjanin, predlažu se mere za smanjenje ovog ozbiljnog zagađivača. Jedna od najvažnijih je, prema mišljenju struke, povećanje zelenih površina.

 

Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

 

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

sinovoz