Grad Vesti Zrenjanin

Usvojena odluka o sanaciji gradske deponije: Projekat od 36 miliona evra

smrad se širi sa deponije u mihajlovu

Skupština grada Zrenjanina je na današnjoj sednici prihvatila predlog odluke o projektu javno-privatnog partnerstva koji se tiče finansiranja i izvođenja radova na potpunoj sanaciji, odnosno remedijaciji i zatvaranju postojeće gradske deponije, te izgradnji sanitarne kasete.

 

Gradska vlast navodi da se radi o projektu koji bi trebalo trajno da reši problem aktuelne deponije. Ova deponija trenutno zagađuje podzemne i površinske vode, okolno poljoprivredno zemljište i emituje neprijatne mirise. Usled neadekvatnog odlaganja otpada dolazi i do raznošenja delova smeća, a postoji i mogućnost od pojave požara, što se često i dešava u letnjim mesecima.

 

PROČITAJTE JOŠ: Javna preduzeća i ove godine posluju sa gubitkom ili ostvaruju malu dobit

 

„Odlučeno je da ovaj projekat bude realizovan u formi javno-privatnog partnerstva, radi smanjenja troškova javnog partnera i podele rizika i odgovornosti. Ovo javno-privatno partnerstvo je bez elemenata koncesije, uz plaćanje naknade za izvršene radove i pružene usluge“, navode u Gradskoj upravi.

 

Dodaje se da je ukupna investiciona vrednost projekta 36 miliona evra.

 

Međunarodni konkurs za izbor partnera

 

Pomoćnica gradonačelnika Zrenjanina Stojanka Vučković je kazala da je predlog projekta sačinila Komisija za javno-privatno partnerstvo Vlade Republike Srbije. Dodala je da će za izbor privatnog partnera biti raspisan međunarodni konkurs.

 

– Odlukom Skupštine grada Zrenjanina iz februara ove godine pokrenuta je inicijativa za realizaciju projekta. Saglasnost na idejni projekat zatvaranja i potpunu sanaciju, odnosno remedijaciju postojeće gradske deponije i unapređenja sistema za sakupljanje i upravljanje komunalnim otpadom dao je i Pokrajinski sekretarijat za urbanizam i zaštitu životne sredine – podsetila je Stojanka Vučković.

 

Pratite portal zrenjaninski.com i na Instagramu

 

Kako je istaknuto u dokumentu, privatni partner će biti obavezan da finansira i izvede radove na potpunoj sanaciji – remedijaciji i zatvaranju postojeće gradske deponije i izgradi sanitarnu kasetu, instalira opremu za prečišćavanje otpadnih procednih voda i tretman starog i novog otpada. Budući privatni partner imaće obavezu i da izradi validnu tehničku dokumentaciju.

 

Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

 

Podeli članak

2 Comments

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

sinovoz