Grad Vesti Zrenjanin

Javna preduzeća i ove godine posluju sa gubitkom ili ostvaruju malu dobit

jkp vodovod i kanalizacija zrenjanin

Javna preduzeća, čiji je osnivač Grad Zrenjanin, u prva tri meseca ove godine imaju neusklađenosti između planiranih i realizovanih aktivnosti iz programa poslovanja. I pored sprovedenih mera ušteda na svim nivoima, gde je bilo moguće sprovesti ih, pojedina preduzeća posluju sa gubitkom ili ostvaruju mali iznos neto dobiti, navodi se u informaciji o stepenu usklađenosti planiranih i realizovanih aktivnosti.

 

Zanimljivo je da pojedina javna preduzeća gubitke i dalje pravdaju pandemijom izazvanom virusom korona. Neusklađenost između planiranih i realizovanih aktivnosti objašnjava se i ambicioznim planovima koji se ne ostvaruju u planiranom obimu.

 

PROČITAJTE JOŠ: Grad Zrenjanin će i ove godine sufinansirati kupovinu novih bicikala

 

Drastičan primer je JKP „Vodovod i kanalizacija“ koje je programom poslovanja za ovu godinu planiralo da u prva tri meseca ostvari neto dobitak od 21.330.000 dinara. Umesto toga je poslovalo sa gubitkom od 36.663.000 dinara.

 

„Prihod iz redovnog poslovanja preduzeća ostvaren je na nivou od 49 odsto u odnosu na plan“, navodi se u izveštaju.

 

„Čistoća i zelenilo“ najavljuje korekciju cena

 

JKP „Čistoća i zelenilo“ je navelo da nema većih neusklađenosti između planiranih i realizovanih aktivnosti. U izveštaju stoji da je u prva tri meseca preduzeće ostvarilo dobit pre oporezivanja u iznosu od blizu 16,7 miliona dinara. Dodaje se i da preduzeće planira da u drugom kvartalu ove godine Gradu Zrenjaninu uputi zahtev za korekciju cena iznošenja i deponovanja komunalnog otpada, održavanja javno-prometnih i zelenih površina, kao i cenovnik zoohigijene, o čemu je portal zrenjaninski.com već pisao.

 

JKP „Pijace i parkinzi“ je iskazalo dobit u iznosu od 561.809 dinara. Kako se navodi u izveštaju, na visinu dobiti najveći uticaj su imale ograničene nabavke, pa samim tim i manji troškovi.

 

Pratite portal zrenjaninski.com i na Instagramu

 

Javno preduzeće za urbanizam od početka januara do kraja marta zabeležio je neto gubitak od blizu 2,7 miliona dinara.

 

Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

 

Podeli članak

1 Comment

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

  • Дуг није исто што губитак. То задуживало „у име народа“. Јавни сервис треба да покрије трошкове и то је све.

sinovoz