Grad Vesti Zrenjanin

Usvojena nova odluka o dimničarskim uslugama u Zrenjaninu

dimničarske usluge
Foto: Pixabay

Skupština grada Zrenjanina je na poslednjem zasedanju usvojila novu odluku o dimničarskim uslugama. Ona će početi da se primenjuje od 1. januara naredne godine.

 

U obrazloženju je navedeno da je ova odluka doneta kako bi se regulisalo obavljanje dimničarskih usluga u skladu sa Zakonom o komunalnim delatnostima i Uredbom Vlade Srbije. Ova oblast do sada nije bila regulisana posebnom odlukom.

 

PROČITAJTE JOŠ: Da bi „Gradska toplana“ normalno poslovala neophodno je korigovati cene

 

Novom odlukom su propisani prava i obaveze onoga ko će pružati dimničarske usluge, ali i građana i privrednih subjekata, kao korisnika tih usluga.

 

Prema novoj odluci, dimničarske usluge mogu obavljati javno preduzeće, privredno društvo, preduzetnik ili drugi privredni subjekat, koji ispunjava uslove za obavljanje te delatnosti propisane zakonom i drugim propisima i kome Grad poveri posao u skladu sa zakonom kojim se uređuju komunalne delatnosti i javno-privatno partnerstvo i koncesije. Usluge dimničarskih usluga mogu se plaćati iz budžeta, namenskih sredstava drugih nivoa vlasti i prihoda od prodaje komunalnih usluga.

 

PROČITAJTE JOŠ: Ovo su najniže i najviše cene stanova i kuća u Zrenjaninu

 

Predviđeno je da se dimnjaci čiste dva puta godišnje, u periodu pre i posle grejne sezone, u stambenim objektima za kolektivno i individualno stanovanje, stambeno-poslovnim objektima, kao i poslovnim objektima. Jednom u tri meseca dimnjaci se moraju čistiti u ugostiteljskim objektima, pekarama, klanicama, kuhinjama i drugim objektima u kojima se obavlja masovno pripremanje hrane, a jednom u tri godine, u slučaju kontrole i čišćenja rezervnih dimnjaka i dimnjaka koji se ne koriste stalno.

 

Dimničarske usluge svojevremeno proglašene za obaveznu komunalnu delatnost

 

Odlukom prethodne vlasti, dimničarske usluge u Zrenjaninu su svojevremeno proglašene za obaveznu komunalnu delatnost. Monopolski posao održavanja preko 40.000 odžaka na teritoriji grada poveren je prethodno privatizovanoj firmi „Dimničar“. Tadašnja odluka je propisivala da dimničarinu mora da plaća svako, čak i stanovnici višespratanica u kojima nema dimnjaka, odnosno gde se stanovi zagrevaju uz pomoć daljinskog grejanja.

 

Usledilo je oštro protivljenje građana, a preduzeće „Dimničar“ je počelo da šalje upozorenja pred tužbu onima koji nisu platili dimničarske usluge. Čak i Zrenjanincima kojima dimnjak nikada nije ni očišćen.

 

Pratite portal zrenjaninski.com i na Instagramu

 

Nije bilo drugog nego da lokalna samouprava opozove odluku o tome da dimničarske usluge budu obavezna komunalna delatnost. „Dimničar“ je u međuvremenu otišao u stečaj i bankrotirao. Od tada je čišćenje dimnjaka bilo u „sivoj zoni“. Posao su neretko obavljali i priučeni pojedinci, koji su cenu usluge utvrđivali od slučaja do slučaja.

 

Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

 

Podeli članak

1 Comment

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

  • Dakle svako ko ima dimnjak, bez obzira što ne loži ni čvrsto gorivo ni gas, greje se na struju kao ja, moraće da plati uslugu koju neće koristiti? Opet harač?

sinovoz