Grad Vesti Zrenjanin

Urađena analiza: Može li zemljotres da pogodi Zrenjanin i da li bi bilo ozbiljnijih posledica?

može li zemljotres da pogodi zrenjanin

Na širem području Zrenjanina do sada se nije desio zemljotres većeg intenziteta, koji bi prouzrokovao deformacije koje bi dovele do loma konstrukcija, ljudskih žrtava i velike materijalne štete, navedeno je u proceni rizika od katastrofa za teritoriju grada.

 

U ovom dokumentu, koji je usvojen na poslednjoj sednici Skupštine grada Zrenjanina, piše da se u novije vreme u Zrenjaninu grade građevinski objekti od tvrdog materijala po važećim seizmološkim standardima.

 

PROČITAJTE JOŠ: Prvoklasna žurka može da počne: Evo kako do najjačeg bonusa u regionu!

 

Kako je istaknuto u proceni, Zrenjanin sa okolinom nalazi se na terenu koje prema karti seizmičke regionalizacije Republike Srbije spada u takvo područje da bi eventualni zemljotres izazvao opšti strah.

 

„Došlo bi do rušenja fabričkih dimnjaka, zvonika na crkvama, spomenika, kao i do menjanja nivoa vode u bunarima. Vodovodna i kanalizaciona mreža mogu pretrpeti manja oštećenja usled pucanja cevovoda uz mogućnost izlivanja fekalnih materija i prekida u snabdevanju vodom. Bio bi i otežan saobraćaj u gradu“, piše u dokumentu.

 

Najbliže seizmološke stanice u Beogradu i na Fruškoj gori

 

U poslednjih pet decenija u Rumuniji su se desila dva jača zemljotresa koja su se osetila i u Banatu. Jedan je bio 23. avgusta 1973. a drugi 12. novembra 1994. godine. Zemljotres intenziteta 5 stepeni Merkalijeve skale dogodio se u Zrenjaninu 2. aprila 1901. godine. Epicentar se nalazio u Srpskom Itebeju, u opštini Žitište.

 

„Teritorija grada Zrenjanina nalazi se na terenu Panonske nizije koja po svom nastanku i geomorfološkom sastavu ne predstavlja jače ugroženo seizmičko područje“, piše u pomenutom dokumentu.

 

PROČITAJTE JOŠ: Zrenjanin među gradovima u kojima je u februaru znatno smanjena potrošnje struje

 

Inače, u slučaju eventualnog potresa na teritoriji AP Vojvodine i Grada Zrenjanina došlo bi do njegovog evidentiranja u zgradi Republičkog seizmološkog zavoda Srbije u Beogradu. U njoj se nalazi sva aparatura i instrumenti koji se koriste u svrhu merenja i registrovanja eventualnih potresa.

 

„Najbliže seizmološke stanice gradu Zrenjaninu su u Beogradu i na Fruškoj gori. Ne postoje ni obučene i osposobljene osobe za rad sa dokumentima i vođenje evidencije o zemljotresima. Takođe, ne postoje sistemi za identifikaciju zemljotresa, ranu najavu i obaveštavanje“, dodaje se u proceni rizika od katastrofa.

 

Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

 

Podeli članak