Foto dana Grad Vesti Zrenjanin

Ulica Cara Dušana jedna je od najdužih gradskih ulica

ulica cara dušana

Ulica Cara Dušana u Zrenjaninu jedna je od najdužih gradskih ulica. Pružа se u prаvcu sеvеr-јug i prеsеca je gradska mаgistrаla, koja je izgrađena osamdesetih godina 20. veka.

 

Prvi deo ulice, gde se nalazi Dom učenika srednjih škola “Angelina Kojić Gina”, deo je Prostorne kulturno-istorijske celine “Staro jezgro Zrenjanina”.

 

PROČITAJTE JOŠ: BERBERSKO – BOLNICA pod lupom gradskih urbanista i javnosti

 

U drugom delu ulice nalaze se dve crkve. Nadomak gradske magistrale, a na uglu sa Slovačkom ulicom, smeštena je Slovačka evangelistička crkva, koja je podignuta 1837. godine. Ova verska građevina predstavlja skladnu kombinaciju neobaroknih i neoromantičnih elemenata. Oni se s merom prenose i na susedni parohijski dom.

 

Nešto dalje, kod raskrsnice sa Manastirskom ulicom, nalazi se hram Vavedenja presvete Bogorodice, odnosno Vavedenjska ili Gradnulička crkva. Podignuta je 1777. godine, u vreme kada najstarija gradska četvrt, Gradnulica, još nije bila spojena sa Bečkerekom i kada je predstavljala zasebno naselje.

 

ulica cara dušana

 

Nekoliko objekata od interesa za zaštitu

 

U ulici Cara Dušana nalazi se i nekoliko objekata koji su, prema mišljenju stručnjaka Zavoda za zaštitu spomenika kulture Zrenjanin, od interesa za zaštitu.

 

To su kuća Tunerovih, izgrađena krajem 19. veka u stilu klasicizma, kao i kuća podignuta 1922. godine, čiji je prvi vlasnik bio Svetozar Cvetkov. Na njenoj fasadi se nalazi mermerna tabla sa natpisom koji obaveštava da se u kući rodio Pavle Aršinov, znameniti privrednik Velikog Bečkereka. Međutim, on se nije rodio u ovoj kući, već u starijoj, koja se nalazila na tom mestu.

 

Pratite portal zrenjaninski.com i na Instagramu

 

Na adresi Cara Dušana 37 nalazi se raskošna građanska kuća gde je nekada živeo slikar Konstantin Danil. U ulici Cara Dušana 51 smešten je stambeni objekat, koji je izgrađen 1900. godine, a u kojem je, u periodu između dva svetska rata, živeo dr Momir Stakić, lekar okružnog ureda iz Petrovgrada.

 

Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

 

Podeli članak

1 Comment

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

  • A stari logor kod Gradnuličkog groblja?
    Idealno mesto za muzej žrtava fašizma, samo je treba rekonstruisati kao i logore u Poljskoj !!!

sinovoz
FAM