Grad Vesti Zrenjanin

BERBERSKO – BOLNICA pod lupom gradskih urbanista i javnosti

naselje berbersko - bolnica

Do 23. oktobra na ranom javnom uvidu se nalaze izmene i dopune Plana generalne regulacije zrenjaninskog naselja „Berbersko – Bolnica“.

 

Ovaj deo grada, površine 222,8 hektara, ima pet urbanističkih celina i tri urbanističke zone.

 

Naselje „Berbersko – Bolnica“ je oivičeno Jezerom 1 i Begejom, na jugoistoku se graniči sa Mužljom, a na severozapadu Bagljašom. Južna granica poklapa se sa granicom građevinskog područja grada.

 

Pretežna namena ovog podučja je porodično stanovanje.

 

PROČITAJTE JOŠ: Potrebni radnici: Preduzeće FLORAPROM raspisalo konkurs za posao

 

Izmene i dopune Plana detaljne regulacije, kako kažu gradski urbanisti, donose se zbog podcelina u okviru urbanističke zone 5. Ova zona se nalazi između ulica Titelski red i Franje Kluza, Mužlje i Bagljaša.

 

U ovom delu je već počela intenzivnija gradnja višeporodičnog stanovanja, pa urbanisti smatraju da je ceo prostor potrebno dodatno urediti.

 

Zato se u izmenama i dopunama predlaže analiza podceline 5v, definisanje pretežnih namena, analiza lokacija i namena bespravno izgrađenih objekata, definisanje novih javnih površina i delimično ukidanje obaveze izrade planova detaljne regulacije.

 

Za podcelinu 5b potrebno je uraditi analizu namene površina i definisanje novih javnih površina, preispitivanje i usklađivanje planiranih namena površina i definisanih urbanističkih parametara.

 

Pratite portal zrenjaninski.com i na Instagramu

 

Što se tiče podceline 5a, planira se ispravka regulacionih linija i formiranje nove javne površine, preispitivanje pravila uređenja i građenja, a posebno u delu koji se odnosi na porodično stanovanje (minimalno propisana površina stambene jedinice, broj parking mesta za poslovne objekte). U planu je i analiza i formiranje javne površine između ulice Franje Kluza i Sremčeve za postojeću infrastrukturnu mrežu i stvaranje planskih mogućnosti za unapređenje korišćenja postojećih i izgradnju novih sadržaja.

 

Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

 

Podeli članak
sinovoz
FAM