Foto dana Grad Vesti Zrenjanin

Šta će biti s mostom?! Godinama nepoznata sudbina jedinstvenog objekta

most na suvom

Vest da je ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić naložio Republičkoj građevinskoj inspekciji da izda nalog lokalnim inspekcijama da utvrde koliko ima nelegalnih visećih mostova na teritoriji za koju su nadležni i da utvrde stanje u kome se nalaze, ponovo je u fokus stavila „Most na suvom“ u Zrenjaninu. Osim popisa nelegalnih visećih mostova, lokalne inspekcije su utvrđivale i u kakvom su stanju ovi objekti.

 

Vesić je rekao da je utvrđeno da je od ukupno 66 popisanih mostova u Srbiji devet za rušenje, 46 za sanaciju, a 11 je u dobrom stanju. Naveo je i da nadležne lokalne inspekcije sada imaju obavezu da u skladu sa zakonom i procenom koju su napravili zabrane korišćenje pojedinih mostova i da nalože rušenje ili sanaciju onih čije stanje to zahteva.

 

PROČITAJTE JOŠ: Naselje Berbersko: Ovo mnogi nisu znali o njemu

 

Iz resornog ministarstva su saopštili da je od 145 lokalnih samouprava, koje su dobile nalog, 126 uradilo popis i obavilo procenu stanja, a 19 nije poslalo izveštaj. Među onima koje nisu dostavile izveštaj nalazi se i opština Nova Crnja.

 

„Most na suvom“, koji pripada zrenjaninskom naselju „Mala Amerika“, zapravo je viseći pešački most. Pušten je u saobraćaj 1962. godine i predstavlja jedinstven objekat ove vrste od čelika i betona. Noseća površina mosta visi na dva stuba. Od toga je jedan u vidu obeliska, a drugi u obliku slova „A“. Visoki su 23 i 16 metara. Noseća sajla sastavljena je od 102 čelične žice. Most se 1985. godine, nakon pregrađivanja rečnog toka, našao na suvom, odnosno na prostoru između dva jezera.

 

most na suvom

 

Most na suvom davno zatvoren za pešački saobraćaj

 

Sudbina ovog mosta i dalje je nepoznata. Most je davno zatvoren za pešački saobraćaj, a tom prilikom su postavljene i fizičke barijere, jer je njegovo stanje ocenjeno kao izrazito loše. Ranije je spominjana opcija da bude preseljen na drugu lokaciju. To se, ipak, ispostavilo kao ekonomski neopravdano. Uklanjanje bi, prema nekim tadašnjim prognozama, trajalo tri nedelje, ali za taj posao nikada nisu obezbeđena novčana sredstva.

 

PROČITAJTE JOŠ: Ne propustite veliku Black Friday akciju – 25. novembra 25% popusta!

 

U medijima se i 2008. godine pisalo da će jedinstveni „Most na suvom“ biti srušen i da su na njegovom mestu planirani sportski tereni. Iako je ovaj most postao jedan od simbola Zrenjanina, tadašnja gradska vlast je smatrala da su sportski tereni na tom mestu bolje rešenje od jedinstvene atrakcije kakav je viseći pešački most nasred livade. Međutim, 14 godina kasnije, niti je most uklonjen, niti su na tom mestu izgrađeni sportski tereni.

 

most na suvom

 

Osvanuo i na umrlicama

 

U Planu generalne regulacije „Mala Amerika“ iz 2015. godine, koji je izradilo Javno preduzeće „Direkcija za izgradnju i uređenje grada Zrenjanina“, navodi se da se između Jezera 2 i Jezera 3 nalazi „Most na suvom“. Istaknuto je da je u pitanju površina javne namena, za koju se planira izrada urbanističkog projekta, kojim će se precizno definisati planirane namene i pronaći najbolje rešenje za ovaj objekat. Kao moguće opcije navedene su uklanjanje mosta, njegova konzervacija ili revitalizacija. Konkretni potezi, ipak, ni do danas nisu povučeni.

 

Pratite portal zrenjaninski.com i na Instagramu

 

„Most na suvom“ svojevremeno je bio u fokusu i pojedinih nevladinih organizacija i udruženja građana. Aktivisti su želeli da ukažu na neiskorišćenost javnih prostora u gradu na Begeju i potrebu mladih za jednim ili više alternativnih lokacija i objekata. Oni su 2010. godine po gradu oblepili umrlice, a na jednoj od njih je pisalo: „Posle dugih i teških društvenih bolesti, nemarnosti, bahatosti, lenjosti, nekorišćenja, propadanja i zaboravljanja – zamro je Most na suvom. Neka mu je večna slava i nauk budućim generacijama“.

 

Amin.

 

most na suvom

 

Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

 

Podeli članak

3 Comments

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

  • Most Na Suvom

    Na tom mostu sam prvi put curu ljubio, na istom sam se od vinjaka ubio. Most je deo naseg grada, ostavila me je cura mlada.

    B. Gljivar

  • TO NIJE MOST-NEDOSTAJE REKA!!!
    BOLJE VRATITE BEGEJ, KAKO JE I PRE BILO, PA DA IMA SVOJU NAMENU!!!
    PREDLOG IZ ELEMIRA!

sinovoz