Grad Vesti Zrenjanin

Spreman projekat za rekonstrukciju velelepne Pinove vile (Foto)

pinova vila

Zavod za zaštitu spomenika kulture Zrenjanin u narednom periodu fokusiraće se na konkurse republičkog Ministarstva kulture, za obnovu objekata u centru grada.

 

– U proteklom periodu smo bili angažovani u okruženju. Bilo nas je u Novom Bečeju, Žitištu, Melencima i drugim mestima. Sada se okrećemo zdanjima u Zrenjaninu, a u fokusu su nam tri objekta. Jedan od njih je zgrada u kojoj se nalazi Samostalni sindikat i gde je bila Regionalna privredna komora. Drugo je zgrada do nje, takozvana Zgrada stare pošte, gde je u prizemlju smešten prodajni objekat „Lilly“. Konkurisaćemo sa projektima za restauraciju ove dve zgrade. Istovremeno, nadam se da će lokalna samouprava razrešiti pitanje vlasništva nad Pinovom vilom. Za to zdanje imamo pripremljen projekat i samo čekamo definisanje vlasništva – kaže za portal zrenjaninski.com direktor Zavoda za zaštitu spomenika kulture Zrenjanin Milan Kovačević.

 

On precizira i zbog čega je bitno raščistiti imovinsko stanje oko velelepnog zdanja kao što je Pinova vila.

 

Pročitajte još: Očekuje se da iduće godine počne realizacija kapitalne investicije

 

– Zavod za zaštitu spomenika kulture može se, sa svojim projektima, pojaviti na konkursima republičkog Ministarstva kulture, samo za one objekte koji su spomenici kulture, a u državnom su vlasništvu. To mogu biti i objekti u državnoj svojini koji su dati  na upravljanje lokalnoj samoupravi. Ali, gde god ima udela i privatnog vlasništva, ne može se konkurisati za sredstva od republike. A kada je sve čisto, prioritet imaju objekti koji su više devastirani – objašnjava Kovačević.

 

pinova vila

 

Pinova vila će postati prioritet ako se reši imovinski odnos

 

On navodi da bi se u slučaju pozitivnog imovinskog rešenja za Pinovu vilu, odnosno ako bi ona stopostotno prešla u državno vlasništvo, ta zgrada bila i prioritetna za obnovu. Postupak oko restitucije i vlasništva ove zgrade je, inače, aktuelan i pred nadležnim je sudom.

 

– Iz tog razloga Pinova vila je sada na mestu broj tri za obnovu, a dve zgrade u ulici Kralja Petra Prvog su u prednosti. U slučaju da se imovinska karta Pinove vile izmeni i ona postane državno vlasništvo, automatski će nam biti i prioritet – napominje Kovačević.

 

Pročitajte još: Grad planira izgradnju još jednog vrtića u naselju Bagljaš

 

Kako navodi, ohrabrujuća je snažna podrška koju ova ideja ima od gradonačelnika Čedomira Janjića i lokalne samouprave.

 

Iznenađenje predstavlja i stanje koje je zatečeno na licu mesta, prilikom uvida od strane stručnjaka, veli naš sagovornik. Jer, za divno čudo, grede na krovu su u odličnom stanju. Svega deset posto građe bi trebalo zameniti, zbog oštećenja usled prokišnjavanja. To je naročito važno zbog činjenice da je krov na ovom objektu veoma komplikovan za gradnju i pravo je remek delo. S druge strane, u unutrašnjosti je „očerupano“ sve što se moglo odneti i otuđiti. Ostali su samo oronuli goli zidovi.

 

Na pitanje, za koje namene bi poslužila Pinova vila nakon potpune rekonstrukcije, Kovačević govori da je osnovna ideja da to bude reprezentativni galerijski prostor, koji bi znatno unapredio kulturnu ponudu grada.

 

pinova vila

 

Podeli članak

1 Comment

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

  • Ume li ovaj mašinski inženjer na pogrešnom radnom mestu da objasni kako je prioritet za renoviranje našim parama stekao objekat u kojem osuđeni nasilnik i pokrajinski poslanik, doktorand-huliganski vođa ima u vlasništvu poslovni prostor od preko 200 kvadrata, do kojeg je došao neznano kako? (Za neupućene – nalazi se u blizini bivše centralne apoteke). Sve to dok je padala Sandićeva kuća i trajalo čerupanje Pinove vile?