Grad Vesti Zrenjanin

SIMBOLIČNO: U Gradskoj bašti ponovo “niče” Bečkerečka tvrđava

bečkerečka tvrđava
Foto: Grad Zrenjanin

U Gradskoj bašti simbolično ponovo “niče” Bečkerečka tvrđava. Naime, u toku je gradnja niskog zida od kamena iskopanog u parku prilikom poslednjih komunalnih radova, kao i kamenih ostataka iz alpineuma kod murala s motivima tvrđave.

 

Zrenjaninski umetnik Viorel Flora, u saradnji s Gradskom upravom, nastavlja realizaciju zamisli da se posetiocima parka što bolje dočara istorijski period u kom je postojala Bečkerečka tvrđava. Nakon što je obnovljen i proširen mural, uređuje se površina ispred njega, kako iskopano kamenje ne bi stajalo rasuto.

 

Pročitajte još: U Gradskoj bašti pronađeni predmeti i fragmenti iz doba neolita!

 

Centralni deo zida koji se gradi zauzimaće kamen sa uklesanom godinom izgradnje prve županijske zgrade – 1784, a u koju je tada ugrađen kamen iz srušene bečkerečke tvrđave. Prva županijska zgrada, znatno skromnijih dimenzija od današnje Gradske kuće, bila je u funkciji svega tridesetak godina. I to do katastrofalnog požara 1807. godine.

 

bečkerečka tvrđava
Foto: Grad Zrenjanin

 

Gradnju Bečkerečke tvrđave završio je nadvojvoda Ferdinand Habsburški 1528. godine kao strateški vojni toponim u sistemu austrijske odbrane od turskih osvajačkih pohoda. Utvrđenje je podignuto od netesanog kamena, dovoženog lađama Dunavom, Tisom i Begejom iz fruškogorskih majdana, i bečkerečke opeke. Podignuta da zaustavi, ili bar uspori tursku vojnu silu, tvrđava sa svega osamdeset branilaca se, međutim, 24. septembra 1551. godine predala skoro bez borbe višestruko brojnijoj vojsci Mehmed-paše Sokolovića. Od tada, pa narednih stotinu pedeset godina, Bečkerek je bio turska palanka, koja je kraj osmanske vladavine dočekala s jedva 800 stanovnika.

 

Tvrđava je do temelja srušena tokom 1701. godine na osnovu odredbi Karlovačkog mira, sklopljenog 26. januara 1699. u Sremskim Karlovcima između Austrije, Poljske i Venecije s jedne, i Osmanskog carstva, s druge strane.

 

Pročitajte još: Kriju li se ispod Gradske bašte tajnoviti zrenjaninski lagumi? (Foto)

 

Podeli članak
sinovoz
FAM