Grad Vesti Zrenjanin

Kriju li se ispod Gradske bašte tajnoviti zrenjaninski lagumi? (Foto)

lagumi
Foto: Miodrag Grubački

Tajnoviti zrenjaninski lagumi, ostaci nekadašnje Bečkerečke tvrđave, ponovo su dospeli u žižu javnosti nakon poslednjih radova u Gradskoj bašti.

 

Podsetimo, prilikom rekonstrukcije toplovodne mreže i iskopa nove trase, u Gradskoj bašti je pronađeno mnogo arheoloških fragmenata. I to od najstarijeg doba, neolita (7000 godina pre nove ere). Nađeni su i predmeti sa odlikama starčevačke i elementima vinčanske kulture. Čak i delovi naseobine iz neolita.

 

Kao i prilikom sličnih radova na podzemnoj infrastrukturi, i ovog puta se naišlo i na ostatke podzemnih sistema. Ovi sistemi se pružaju ispod Gradske bašte. Za sada se može samo pretpostaviti da su deo nekadašnjih laguma Bečkerečke tvrđave.

 

A kada je svojevremeno profesor istorije Slavoljub Grozdanov plasirao priču o lagumima, stručna javnost je bila podeljena. Grozdanov je to učinio sa željom da se lagumi istraže.

 

Pročitajte još: Novi putokazi namenjeni biciklistima postavljeni u gradu i okolini

 

Jedni su smatrali da bi trebalo detaljnije istražiti podzemne hodnike koji se, kako se pretpostavlja, prostiru na ogromnoj površini. Od njih bi, eventualno, trebalo napraviti turističku atrakciju, po uzoru na neke druge evropske gradove. Drugi su bili mišljenja da je u pitanju skup i rizičan poduhvat i da se ne bi trebalo upuštati u njega. Pored problema sa nedostatkom stručnih i opremljenih ljudi za istraživanje, postoji i rizik od gušenja posetilaca prouzrokovanog eventualnim prisustvom otrovnih gasova u hodnicima.

 

Pojedini istoričari čak, ne sporeći da su se u okviru utvrde nalazili i podzemni hodnici, smatraju da oni nisu bili tako dugački. Ali ni prostrani, da bi mogli da služe u turističke svrhe.

 

Bečkerečka tvrđava, inače, izgrađena je oko 1527. godine. Odlukama Karlovačkog mira, 1699. godine, Temišvarska pokrajina (uključujući i Bečkerek) ostala je pod turskom vlašću, s tim da je austrijskoj vojsci, koja je zauzela ovaj deo Banata, pripalo da razruši tvrđavu. To se i dogodilo 1701. godine.

 

lagumi
Foto: Miodrag Grubački

 

Podeli članak

1 Comment

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

  • Pa ima ih ili bilo ih je ispod gde se gradi zgrada kod eko pumpe ali su ih radnici srušili.