Grad Vesti Zrenjanin

Rekonstrukcija javne rasvete donosi bolje osvetljenje uz značajne uštede

rekonstrukcija javne rasvete u zrenjaninu

Rekonstrukcija javne rasvete veliki je poduhvat u koji kreće Grad Zrenjanin. Rekonstrukcija je planirana kako u samom gradskom jezgru, tako i u 22 sela. U planu je da se posao završi do kraja maja.

 

Šta nam predstoji u nekoliko narednih meseci govori Elvira Rošival Hanđa, odgovorni inženjer za javno osvetljenje i objekte u Javnom preduzeću za urbanizam. Ona je je prvu studiju o rekonstrukciji javne rasvete na teritoriji tadašnje opštine Zrenjanin uradila još 2002. godine, među prvima u srpskim lokalnim samoupravama.

 

– Radiće se rekonstrukcija javne rasvete u gradu i 22 sela, tako što će biti zamenjene živine svetiljke natrijumovim. Osim toga, iz trafo stanica biće izmešteni i uređaji za upravljanje rasvetom. Ugovoreni posao košta 380 miliona dinara. Ušteda za grad biće velika, i u pogledu potrošnje energije i samog održavanja, koje je krajnje jednostavno. Uradiće se 358 komandnih ormara, koji će se izmestiti iz trafo stanica. To će omogućiti i izmenu u regulaciji režima rasvete. Jer, napon će se posle 22 sata smanjiti, pa ponovo posle ponoći, da bi se u 5 ujutro vratio na pun kapacitet. Tako će se ostvariti dodatne uštede – napominje Rošival Hanđa.

 

Kako napominje, uštede će u odnosu na postojeće stanje biti od 60 do 70 posto.

 

Ona precizira da je natrijumova svetiljka mnogo jeftinija, lakša za zamenu i održavanje i daleko bolje probija maglu od LED svetiljki. Prepoznatljiva je po tome što daje žutu svetlost.

 

Projekat sa LED svetiljkama bio preskup

 

Nije na odmet pomenuti da su prvi LED reflektori u Srbiji korišćeni baš u Zrenjaninu. S tom rasvetom grad ima dovoljno iskustva.

 

– Istina je da smo prvobitno bili planirali zamenu sa LED svetiljkama i regulacijom i da bi ušteda energije bila 70 do 80 posto. Ako kažem da grad troši do 110 miliona dinara godišnje samo na električnu energiju za rasvetu, to je ogromna ušteda. Ali je projekat bio preskup – 600 miliona dinara je bila predračunska vrednost. On nije predviđao ni izmeštanje sistema za upravljanje iz trafo stanica. Imali smo u planu i javno-privatno partnerstvo. Ali, na kraju nije bilo zainteresovanih – objašnjava Elvira Rošival Hanđa.

 

Pročitajte još: Grad obezbedio 7000 sadnica za pošumljavanje seoskih sredina

 

Na teritoriji grada, inače, ima 15.000 svetiljki. Stara živina rasveta već je menjana LED svetiljkama, i to je urađeno na tri hiljada sijaličnih mesta. Projektom koji će se realizovati predviđena je zamena još 8.400 živinih sijalica

 

Do sada su se javljali problemi zbog toga što su sistemi za upravljanje u većini u trafo stanicama, kojima upravlja Elektrodistribucija. Svega 89 komandnih uređaja, inače, izmešteno je iz trafo stanica, od bezmalo 500 trafoa na teritoriji grada. Kada se dogodi kvar, Javno preduzeće za urbanitam preko izvođača radova na održavanju rasvete podnosi zahtev Elektrodistribuciji za intervenciju. I to već u startu produžava vreme reagovanja. Naravno, i Elektrodistribucija ima svoje prioritete, a rasveta to svakako nije.

 

Nakon završenog projekta rekonstrukcije, a rok je kraj maja ove godine, građani se mogu nadati mnogo bržim intervencijama prilikom kvarova na rasveti. Neće ostati nijedna živina sijalica, a grad će ostvariti značajne uštede. Izvedenu rekonstrukciju, po ugovoru, plaćaće tri godine. Uštede će biti ostvarene već od polovine 2020.

 

Podeli članak

4 Comments

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

 • –“ Radiće se rekonstrukcija javne rasvete u gradu i 22 sela, tako što će biti zamenjene živine svetiljke natrijumovim….“
  SAMO TO, NE, NIKAKO,…NEMA TU „UŠTEDE“,…SAMO, IZGLEDA, NEKO „UGRAĐIVANJE“, 100%!!!
  DA POJASNIM, TO MI JE STRUKA:
  RAZLIKA IZMEĐU „ŽIVINE“ I „NATRIJUMOVE“, JE SAMO U „PUNJNJENU“, PA SAMIM TIM I U BOJI SVETLA!!!
  A, OBE EMITUJU TZV. „MONOHROMATSKU“ SVETLOST- SAMO DEO CELOG SPEKTRA, NA KOJE JE ČOVEČIJE OKO MILENIJUMIMA NAVIKLO!!!
  NE KVARITE NAM OČI, MOLIM VAS!
  DOĐITE U ELEMIR UVEČE, PA DA VIDITE EFEKAT „NATRIJUMOVIH“ SVETILJKI!!!
  A, ONDA, KADA STE PRAVILI KALKULACIJU SA „LED“ SVETILJKAMA, A, „BILI STE PRVI“, KAŽETE, TE SVETILJKE, SA SVETLOM,NAJBLIŽE PRIRODNOM, SU BILE SKUPLJE, A, POGLEDAJTE CENE SADA!!!
  NAROČITO, AKO BI IH KUPOVALI DIREKTNO OD PROIZVOĐAČA!!!???
  AKO NE ZNATE, KO SU, PITAJTE MENE, DA VAM IH NAVEDEM, PA IH ONDA KONTAKTIRAJTE!!!
  NEMOJTE, MOLIM VAS, RAZBACIVATI NAŠE PARE, ZA „NATRIJUMOVE“ SVETILJKE!!!
  A, ŠTA TO ZNAČI, „napon će se posle 22 sata smanjiti“?
  DA ĆEMO IMATI NIŽI NAPON, ZA VREME „JEFTINIJE TARIFE“ I SAMIM TIM I MANJE MOGUĆNOSTI, DA ZA VREME TE TARIFE, MANJE NAPUNIMO TERMOAKUMULACIONE PEĆI!!!???
  PITANJA I PREDLOZI IZ ELEMIRA!

 • Ceo svet radi sa LED rasvetom, a naši pametnjakovići izmišljaju vodu. To je veoma sumniva radnja u kojoj će se neko ili neki lično okoristiti. Inače, LED rasveta je svakim danom sve jeftinija, a mi se vraćamo u srednji vek. Ova vlast nikako da uključi razum i savremena kretanja u oblasti javne rasvete.Krajnje je vreme da uradite nešto pametno i racionalno!

 • Natrijumove zute???hahaha,pa svuda u svetu ulicna rasveta je bela,led,jeftinija,a u Zrenjaninu,o Boze….

 • Mi zrenjaninci smo upravo jednim potpisom opljackani za 3,5 MILIONA EVRA.Nemamo para da kupimo fabriku vode,a imamo da vucicevoj sns bratiji iz beograda namastimo dzepove.Nas zrenjaninskih budala ima oko 100 000 sto znaci da je svako dao 35 evra opstinskim i beogradskim bitangamaKomunisti su ovakve likove svojevremeno prislanjali uz drvo ili zid,a danas kreteni glasaju za iste.

sinovoz
FAM