Grad Vesti Zrenjanin

Projekat BEGA preporodiće Begej i još bolje povezati Zrenjanin i Temišvar

pristan izgrađen u okviru projekta bega
Foto: volimzrenjanin.com

U sklopu međuregionalnog projekta BEGA na teritoriji Zrenjanina do sada je izgrađena obaloutvrda na Begeju i postavljen plutajući pristan. Kao deo pripremnih radova za izgradnju pristana obavljeno je i izmuljenje na početku stare okretnice za brodove.

 

„Uređenje obale i postavljanje pristana otvara mogućnost za korišćenje turističkog potencijala Hidrosistema Dunav-Tisa Dunav. Podstiče i razvoj nautičkog turizma u Zrenjaninu i okolini. Kroz ove radove je takođe prepoznat potencijal ovog hidrosistema kao mogućeg pokretača u oblasti plovidbe i saradnje između Srbije i Rumunije“, navode u Javnom vodoprivrednom preduzeću „Vode Vojvodine“.

 

PROČITAJTE JOŠ: Zbog problema sa krovom privremeno obustavljeno igranje predstava

 

Na pitanje portala zrenjaninski.com, u kojoj su fazi radovi na realizaciji projekta BEGA, u „Vodama Vojvodine“ odgovaraju da se rekonstrukcija hidročvorova Klek i Srpski Itebej odvija prema utvrđenoj dinamici.

 

„Projektom BEGA planirano je da se u sklopu građevinskih radova izvede demontaža dotrajalih delova, zemljani, betonski, zidarski i mnogi drugi radovi. Mašinski radovi podrazumevaju sanaciju, zamenu ili demontažu određenih delova brodskih prevodnica. Na ustavama će biti zamenjen jedan broj tablastih zatvarača. Ostali elementi će biti očišćeni i premazani antikorozivnom zaštitom“, navodi se u odgovoru na naša pitanja.

 

U preduzeću napominju da će se rekonstrukcijom ovih hidročvorova promeniti trenutno loše stanje objekata. Stvoriće se preduslovi za njihov širi značaj.

 

„Zbog velikog kulturno-istorijskog značaja, ovi objekti evidentirani su kao nepokretnost pod prethodnom zaštitom. Zato se se sanacija i rekonstrukcija izvode po principu očuvanja prvobitnog izgleda. Na oba hidročvora zadržaće se ručni pogon mehanizama kako bi se ispunio zahtev Pokrajinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture“, objašnjavaju u JVP „Vode Vojvodine“.

 

pristan u zrenjaninu
Foto: volimzrenjanin.com

 

Na redu izgradnja novog graničnog prelaza

 

I izgradnja dela biciklističke i radno-inspekcione staze je u završnoj fazi, a završetak radova se očekuje krajem novembra ove godine. Ova dvonamenska staza će u budućnosti spajati Zrenjanin sa Temišvarom, u ukupnoj dužini od 75 kilometara.

 

Pokrenut je i projekat gradnje novog graničnog prelaza Srpski Itebej – Otelek, koji je neophodan da bi biciklistička staza i vodeni put od Zrenjanina i Temišvara bili u punom kapacitetu. Realizacija tog posla teče pod ingerencijom Pokrajinskog sekretarijata za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu.

 

Celokupni zamašni projekt BEGA završiće se tokom sledeće godine.

 

Više fotografija pristana u Zrenjaninu možete da pogledate na sajtu volimzrenjanin.com.

 

Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

 

Podeli članak

2 Comments

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

  • Asvaltiranjem dolme samo su stvorili uslove da je seljaci potpuno unište svojom poljoprivrednom mehanizacijom. Ne verujem da će više od 30-tak biciklista godišnje , i to u sezoni, koristiti ovu stazu, tako da je novac za njenu izgradnju „bačen u Begej“. Bolje bi bilo da su radili na izmuljavanju Begeja i čišćenju njegovih obala od trske i niskog rastinja.

sinovoz