Grad Vesti Zrenjanin

Proglašena vanredna situacija na delu teritorije grada Zrenjanina

proglašena vanredna situacija

Na predlog Gradskog štaba za vanredne situacije, komandant štaba i gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić doneo je odluku o proglašenju vanredne situacije na delu teritorije grada Zrenjanina. Vanredna situacija je proglašena u katastarskim opštinama Čenta, Perlez, Knićanin, Belo Blato, Mužlja, Aradac i Elemir.

 

Odluka je verifikovana na sednici Gradskog štaba za vanredne situacije kojom je predsedavao zamenik gradonačelnika Saša Santovac.

 

Kako se navodi u odluci, vanredna situacija u navedenim katastarskim opštinama proglašena je zbog posledica velikih količina padavina u maju. Tada je palo tri puta više padavina od višegodišnjeg proseka, što je prouzrokovalo zasićenost zemljišta. Nakon toga su usledile i junske padavine, u količinama četiri puta većim od višegodišnjeg proseka. Kanalska mreža u tom trenutku nije mogla da primi toliku količinu suvišnih voda, jer nije projektovana za tako ekstremne padavine.

 

Gradski štab takođe navodi u odluci da nadležni organi i preduzeća treba da preduzmu neophodne mere i aktivnosti na otklanjanju posledica ovakve vremenske pojave u navedenim katastarskim opštinama. I to u što kraćem periodu.

 

Pročitajte još: OVO ĆE VAS ZANIMATI: Komunalna milicija dobila nova ovlašćenja!

 

Saša Santovac je istakao da su donošenje odluke o proglašenju vanredne situacije na delu gradske teritorije inicirali sami poljoprivrednici koji su pretrpeli veliku štetu na svojim njivama i usevima.

 

Nepogode najviše pogodile potiski deo gradske teritorije

 

Na sednici se moglo čuti i da su nepogode najviše pogodile potiski deo gradske teritorije. Tamo je zemljište lošijeg kvaliteta, slabije propusno i samim tim u nemogućnosti da apsorbuje velike količine padavina. Usevi na tim njivama su uništeni u ovoj sezoni. Još uvek nije moguće proceniti stanje zemljišta za naredne cikluse proizvodnje. Takođe, navedeno je i da su crpne stanice neprekidno radile punim kapacitetom, da je kanalska mreža prohodna, podzemne vode na normali, ali da, jednostavno, velika količina vode nije imala gde da otekne.

 

Saopšteni su i podaci da je crpna stanica Čenta od 31. maja do 13. juna ispumpala dva miliona kubika vode, crpna stanica Elemir – Aradac 600 hiljada kubika i crpna stanica Belo Blato 1,8 miliona kubika vode. To su količine koje se ne pamte na tim prostorima.

 

Podeli članak
sinovoz
FAM