Hronika Vesti Zrenjanin

OVO ĆE VAS ZANIMATI: Komunalna milicija dobila nova ovlašćenja!

komunalna milicija

Komunalna milicija ubuduće će se starati o održavanju komunalnog reda, obavljaće kontrole, nadzor i zaštitu u okviru svoje nadležnosti, navodi se u novom Zakonu o komunalnoj miliciji.

 

Ovaj zakon usvojila je Narodna skupština. Njegova primena uskoro će početi, sve uz prelazni period od godinu dana.

 

Onim lokalnim samoupravama koje su imale komunalnu policiju, kao što je Grad Zrenjanin, sledi prelazni period transformacije u komunalnu miliciju. Oni koji nisu imali komunalnu policiju imaće rok da formiraju tu službu. Predviđeno je i da jedinice lokalne samouprave mogu zaključiti sporazum o saradnji. Na osnovu njega će obrazovati zajedničku organizacionu jedinicu komunalne milicije.

 

Ono što građane najviše zanima, to je deo zakonskih odredbi koji se odnosi na delokrug rada i ovlašćenja komunalnih milicionera, kao i kazne koje Zakon o komunalnoj policiji predviđa.

 

Ključni zadaci komunalne milicije biće održavanje komunalnog reda, kontrola primene propisa iz oblasti komunalnih delatnosti, nadzor u javnom gradskom i prigradskom i saobraćaju… Zadatak će biti i zaštita životne sredine, kulturnih dobara, lokalnih puteva, ulica i drugih javnih objekata…

 

Pri tome se pod održavanjem reda podrazumevaju pitanja u vezi sa snabdevanjem vodom, odvođenjem otpadnih i atmosferskih voda, javne čistoće, prevoza i deponovanja zemlje, komunalnog i drugog otpada. Komunalna milicija baviće se i problematikom saobraćajnih oznaka i signalizacije, parkiranja, prevoza putnika u gradskom i prigradskom saobraćaju, taksi prevoza… Vodiće računa i o postavljanju privremenih poslovnih objekata i zaštiti od buke u životnoj sredini. Kontrolisaće radno vreme, održavanje komunalnih objekata, pijaca, grobalja, parkova, zelenih i drugih javnih površina, javne rasvete, stambenih i drugih objekata…

 

Evo i koja ovlašćenja ima komunalni milicionar

 

To su upozorenje, usmeno naređenje, provera identiteta, dovođenje, zaustavljanje i pregled lica, predmeta i vozila, privremeno oduzimanje predmeta, audio i video snimanje, upotreba sredstava prinude, prikupljanje obaveštenja i druga ovlašćenja u skladu sa zakonom. Komunalni milicionar može izdati prekršajni nalog i podneti prijavu nadležnom organu za učinjeno krivično delo. Može i podneti zahtev za pokretanje prekršajnog postupka i obavestiti drugi nadležni organ da preduzme mere iz svoje nadležnosti.

 

U preciziranju radnji koje komunalni milicionar može preduzeti navodi se i to da je ovlašćen da zaustavlja vozila zatečena u kršenju propisa iz delokruga komunalne milicije. Ima ovlašćenja i da pregleda vozila, lica i predmete koji se u njemu nalaze.

 

Komunalna milicija ima ovlašćenja i za audio i video snimanje javnog mesta, pri obavljanju komunalno – milicijskih poslova.

 

Ima ovlašćenja i za primenu sredstava prinude, u precizno navedenim slučajevima. Pri tome se kao sredstva prinude podrazumevaju upotreba fizičke snage, sredstava za vezivanje, raspršivača sa nadražujućim dejstvom i službenih palica. Sredstva prinude komunalni milicionar može da upotrebi samo ako u obavljanju poslova od sebe ili drugog ne može na drugi način da odbije istovremeni protivpravni napad. Prinuda se primenjuje i radi savladavanja otpora, odnosno sprečavanja pokušaja bekstva.

 

Evo i kazni koje novi zakon predviđa

 

Za ometanje ili sprečavanje komunalnog milicionara u obavljanju poslova iz njegove nadležnosti, pravno lice može biti kažnjeno novčanom kaznom od 100.000 dinara. Kazna za preduzetnika je 30.000 dinara, a za odgovorno lice u pravnom licu, kao i fizičko lice – 20.000 dinara.

 

Onaj ko ne postupi po usmenom naređenju komunalnog milicionara, ili mu ne pruži tražene informacije, podatke i obaveštenja, kažnjava se sa 50.000 dinara, ako je pravno lice. Po istoj odredbi preduzetniku sledi kazna od 25.000 dinara, a odgovornom licu, kao i fizičkom licu, od 10.000 dinara.

 

Podeli članak

1 Comment

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

sinovoz
FAM