Region Vesti Zrenjanin

Srednjovekovna crkva Arača vodi nas u vreme vitezova i princeza

manastir arača

Srednjovekovna crkva Arača spomenik je kulture od izuzetnog značaja.

 

Ova građevina ima turistički potencijal, zbog čega je novobečejska lokalna samouprava prethodnih godina organizovala manifestaciju pod nazivom „Vikend na Arači“. Posetioci su svojevremeno imali priliku da uživo pogledaju srednjovekovne veštine i zanate koje su oživeli vitezovi u oklopima, u pratnji princeza. U srednjovekovnom ambijentu, uz mačevanje i borbu raznim oružjima, bacanje sekire, odapinjanje lukova i strela, ali i uz takmičenje kuvara u spremanju hrane iz tog doba, gosti su mogli da se vrate vekovima unazad, u bajkovitu atmosferu tog perioda. Princeze i vitezovi su, takođe, predstavili srednjovekovne plesove, uz pratnju renesansnog orkestra.

 

Zainteresovani mogu posetiti benediktanski manastir Arača iz 13. veka i kad ne traje ova manifestacija.

 

manastir arača

 

Aračka crkva se nalazi u ataru između Novog Bečeja i Novog Miloševa. U Zavodu za zaštitu spomenika kulture Zrenjanin kažu da u istorijskim izvorima ne postoje podaci koji pouzdano utvđuju vreme njenog nastanka. Od početka XVIII veka, po odlasku Turaka iz Banata, ostala je u ruševinama.

 

Pročitajte još: Neovlašćeno izvođenje arheoloških radova nije često u srednjem Banatu

 

„Osnova ove impozantne crkve, kao i prostorni raspored, karakterističan je za franjevačke crkve u prelaznoj varijanti romanogotičkog stila. To upućuje na mogućnost da je crkva građena krajem XII ili početkom XIII veka. O monumentalnim pretenzijama graditelja svedoče korišćeni materijal – tesani kamen, mermer, tesanik i opeka“, kažu u zrenjaninskom Zavodu.

 

Prilikom iskopavanja 1879. godine u Arači je otkrivena nadgrobna ploča sa predstavom svetitelja i donatora, ukrašena tročlanom prepletnom trakom, koja se datuje u XII vek. Novija arheološka istraživanja potvrđuju da su uz crkvu sa severne strane postojali konaci i mnogobrojni grobovi. Konzervatorski radovi obavljeni su tokom 1970 – 1972. godine.

 

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.