Grad Vesti Zrenjanin

Ogromni gubici vode u vodovodnim mrežama u srednjem Banatu

gubici vode
Foto: Pixabay

U Eko biltenu za prošlu godinu, koji je objavio Republički zavod za statistiku, izdvaja se nekoliko činjenica iz oblasti zaštite životne sredine, karakterističnih za Srednjobanatski upravni okrug. Jedna od njih su veliki gubici vode u vodovodnim mrežama na teritoriji gotovo svih opština srednjeg Banata. Na teritoriji okruga gotovo četvrtina vode koja se zahvati izgubi se u mreži.

 

Prema objavljenim podacima, na teritoriji okruga zahvati se 12.339.000 kubika vode. Do potrošača stigne 9.287.000, dok se 3.052.000 kubika izgubi tokom distribucije.

 

PROČITAJTE JOŠ: Zgrada Robne kuće “Beograd” propada zbog imovinsko-pravne zavrzlame

 

Najmanje gubitke u mreži ima opština Žitište, u kojoj se zahvati 850.000 kubika vode, a u mreži izgubi 15.000. Najveće gubitke, prema objavljenim podacima, ima opština Nova Crnja, u kojoj od 839.000 zahvaćenih kubika do potrošača stigne 442.000, a 398.000 se izgubi.

 

Na području grada Zrenjanina zahvati se 8.169.000 kubika vode, tokom distribucije se izgubi 1.772.000 kubika, a ostatak se isporuči korisnicima.

 

Drugi ekološki problem jeste što na teritorijama opština Žitište i Nova Crnja prošle godine, na koju se odnose podaci objavljeni u Eko biletnu, uopšte nije postojao sistem za odvođenje otpadnih voda, odnosno kanalizaciona mreža. U ovim opštinama se za otpadne vode i dalje koriste septičke jame.

 

Na teritoriji grada Zrenjanina, od ukupno 6.234.000 kubika otpadne vode, kroz kanalizaciju ode 4.765.000 kubika, a 1.469.000 završi u septičkim jamama.

 

Pratite portal zrenjaninski.com i na Instagramu

 

I možda najveći problem jeste što se ni u jednoj opštini na teritoriji srednjeg Banata otpadne vode ne tretiraju, odnosno ne prolaze ni kroz primarni, ni kroz sekundarni niti kroz tercijarni tretman. Otpadna voda se, bez tretiranja, samo ispušta u sistem.

 

Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

 

Podeli članak

4 Comments

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

 • Nema veze zato stizu resenja sa iznosima za placanje taksi ili kako god da su nazvali namet za ocuvanje (da bi nesto ocuvao moras da imas) za 2021 retroaktivno! Bice vode, bice vazduha!!!!
  Bice para !

 • KAKO ZNATE, KOLIKO JE VODE UPUŠTENO U MREŽU, KADA NEMATE MERILO „CENTRALNOG“ PROTOKA!? BAREM, NIJE GA BILO U ELEMIRU!
  DA LI PLAĆATE MESNIM ZAJEDNICAMA „NAKNADU ZA RUDNO BLAGO“, ZA SVAKI M³ VODE!!!??’
  „Otpadna voda se, bez tretiranja, samo ispušta u sistem“.
  LEPO NAPISANO, ZA: ISPUŠTANJE KANALIZACIONE VODE U BEGEJ, BEZ PREČIŠĆAVANJA, PA VAM NEKI PUT, KADA JE TISA VISOKA I BEGEJ NE TEČE, WC KROZ CEO GRAD-„UŽIVANJE“ U MIRISIMA!!!
  PITANJA IZ ELEMIRA!

sinovoz