Grad

ODGOVOR INSPEKCIJE POVODOM UGINUĆA RIBE

NOVI SAD – Pomoćnik pokrajinskog sekretara za zaštitu životne sredine iz sektora za inspekcijski nadzor Dušan Pajkić dostavio je portalu „Zrenjaninski“ saopštenje u vezi toga šta su nadležne službe preduzele nakon što im je naša redakcija prijavila uginuće ribe u Begeju, o čemu smo juče pisali.

Riba

– Postupajući na osnovu prijave koju ste nam telefonski dostavili, pokrajinski inspektor za zaštitu ribljeg fonda je kontaktirao korisnika ribarskog područja i sa nadležnim ribočuvarom je obišao teren, odnosno celokupan tok reke Begej kroz Zrenjanin, kao i jezera u gradu, i dalji tok sve do ušća u Tisu. Tom prilikom je samo na jednom mestu, kod Žitnog trga, pronađena uginula riba, i to ukupno pet komada karaša – saopštio je Pajkić, najavljujući da će nam u ponedeljak dostaviti kompletan izveštaj inspektora, kao i fotografije.

Što se tiče neprijatnog mirisa koji potiče od ovog vodotoka, po rečima Pajkića, on je posledica ispuštanja gradske kanalizacije direktno u vodotok bez prečišćavanja.

– Shodno važećem zakonu i uredbi, donetoj u drugoj polovini 2012. i izmenjenoj ove godine, o graničnim vrednostima emisije otpadnih voda u recipijent, svi operateri imaju rok da usklade svoju emisiju štetnih i zagađujućih materija sa onima propisanim zakonom do 2025, odnosno u nekim slučajevima do 2040. te shodno tome inspekcija zaštite životne sredine nije u mogućnosti da im naloži druge i kraće rokove, ili da im zabrani ispuštanje kanalizacije direktno u recipijent – navodi se u odgovoru dostavljenom redakciji portala „Zrenjaninski“.

Podeli članak
bomist stovarište zrenjanin
sinovoz
FAM