Grad

INSPEKTORI NA TERENU: Mrtva riba pluta Begejom! (FOTO)

ZRENJANIN – U reci Begej, koja protiče kroz Zrenjanin, primećena je uginula riba koja pluta na površini vode. Istovremeno, sa ove reke dopiru neprijatni mirisi, a razlog ovome za sada je nepoznat.

Riba3

Od Fabrike šešira “Begej”, pa sve do Žutog mosta ima mnogo uginule ribe, i šarana i soma, a video sam i jedan primerak od dva kilograma. Ima dosta i sitne ribe, uz obalu, koja je uginula. Mislim da je razlog spuštena brana i vraćanje vode koja ide uzvodno, pa riba ostaje bez kiseonika – rekao nam je jedan od očevidaca koji je zabrinut za sudbinu ribljeg fonda u Begeju.

Tragom ovog događaja portal “Zrenjaninski” je kontaktirao Javno vodoprivredno preduzeće “Vode Vojvodine”, gde nam je rečeno da nemaju nikakve informacije o ovom slučaju, ali da će u toku dana pokušati da saznaju nešto više. Istovremeno, za više informacija uputili su nas na Pokrajinski sekretarijat za zaštitu životne sredine, odnosno inspekcijsku službu. Kako su nam tamo rekli, inspektor je u ranim popodnevnim satima izašao na teren, ali informacije o tome šta je razlog uginuću ribe neće biti poznate narednih nekoliko dana, koliko traju analize.

Riba

Kako saznajemo, najverovatniji razlog svemu ovome je visok vodostaj Tise u koju, zbog toga, Begej ne može da se ulije, pa ili stoji, ili teče uzvodno. U Vodoprivrednom preduzeću “Srednji Banat” u Zrenjaninu rečeno nam je da brane nisu spuštene i da je i dalje na snazi zimski režim.

Zrenjaninci pamte 2013. godinu kada je prevodnica na Begeju, kod Stajićeva, više od mesec  dana bila zatvorena zbog visokog vodostaja Tise, pa se zbog toga Zrenjaninom danima širio nesnosan smrad. Tada su “Vode Vojvodine” saopštile da je otvaranje prevodnice samo privremeno rešenje tog problema i da je jedini način da on trajno bude rešen izgradnja prečistača za otpadne vode.

Problem, međutim, tada nije bio samo smrad koji se osećao čak i u samom centru grada, već i pomor ribe, naročito izražen oko mosta između Trga dr Zorana Đinđića i Žitnog trga. Na hiljade komada uginule riblje mlađi, ali i krupnije ribe plutalo je tada uz obalu Begeja kod Pivnice, gde su se mogle uočiti i masne mrlje na površini.

Reka Begej teče kroz sam grad, a najbolji ribolovni tereni su kod naselja Klek (7 kilometara od grada) i Perleza (18 kilometara).

Riba1

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

sinovoz
FAM