Foto dana Grad Vesti Zrenjanin

Obnovljen spomenik na Mihajlovačkom drumu (Foto)

spomenik na mihajlovačkom drumu
Foto: Zavod za zaštitu spomenika kulture Zrenjanin

Zahvaljujući sredstvima Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja obnovljen je spomenik na Mihajlovačkom drumu. Ovaj spomenik je posvećen streljanim borcima petrovgradskog partizanskog odreda.

 

Uprkos povremeno organizovanim akcijama raznih udruženja na uređenju okoline spomenika, koja je bila zapuštena i neuređena, opšte stanje spomenika je bilo loše. Neumoljiv zub vremena, propadanje materijala i slabo održavanje doveli su do vidnih promena na spomeniku uz veća oštećenja. A naročito na postolju i betonskoj stazi oko spomenika.

 

Pročitajte još: Obnovljen spomenik narodnom heroju Veljku Lukiću – Kurjaku u Lukićevu

 

Zbog takvog stanja, stručni tim Zavoda za zaštitu spomenika kulture Zrenjanin je izradio projektno-tehničku dokumentaciju za konzervatorsko-restauratorske radove.

 

– Na zadovoljstvo autora Tibora Bencea, koji živi u inostranstvu, spomenik je obnovljen po njegovoj prvobitnoj zamisli i crtežima od pre pedeset i više godina. U prepiskama nam je saopštio da kao mladi arhitekta nije uspeo u potpunosti da realizuje svoju ideju i da sada ima priliku da, kako on to duhovito kaže, ispravi „greh“ iz svoje mladosti – objašnjava etnolog Branislav Milić, iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture Zrenjanin, koji je bio zadužen za konzervatorski nadzor.

 

spomenik na mihajlovačkom drumu
Izgled spomenika 2005. godine (Foto: Zavod za zaštitu spomenika kulture)

 

Uređen i prostor oko spomenika

 

Ovom prilikom izrađena je nova bela mermerna ploča sa tekstom i postavljena je prema autorovoj zamisli. Uređen je i prostor oko spomenika.

 

– Na taj način je obnovljen još jedan ratni memorijal. Sadašnji izgled spomenika, koji je poprimio karakter spomen kompleksa, skreće pažnju i izaziva znatiželju  prolaznika, s obzirom na to da se nalazi kraj samog druma – zaključuje Milić.

 

Spomenik na Mihajlovačkom drumu se nalazi na nekadašnjem salašu Dušana Bošnjaka. To je mesto gde su 26. jula 1941. godine streljani borci petrovgradskog partizanskog odreda Koča Kolarov, Ruža Šulman i Samuel Frank iz Velikog Bečkereka, i Tiberije Aldan i Stojan Arsenov iz Velike Kikinde. Njih su streljali nemački okupatori kao odgovor na akciju sabotaže u vidu paljenja žita, izvedenu prethodnog dana. Povodom tog događaja, šezdesetih godina prošlog veka podignut je spomenik sa svim karakteristikama brutalističke arhitekture, čiji je autor arhitekta Tibor Bence iz Zrenjanina.

 

spomenik na mihajlovačkom drumu
Foto: Zavod za zaštitu spomenika kulture Zrenjanin

 

Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

 

Podeli članak
sinovoz
FAM