Foto dana Region Vesti Zrenjanin

Obnovljen spomenik narodnom heroju Veljku Lukiću – Kurjaku u Lukićevu

spomenik veljku lukiću kurjaku
Foto: Zavod za zaštitu spomenika kulture Zrenjanin

Spomenik narodnom heroju Veljku Lukiću – Kurjaku u Lukićevu obnovljen je sredstvima Grada Zrenjanina. Izvođač radova bilo je preduzeće „Granit Liješće“ iz Sremske Mitrovice, a izrada projektno-tehničke dokumentacije bila je poverena Zavodu za zaštitu spomenika kulture Zrenjanin.

 

Pre konzervatorsko-restauratorskih radova, spomenik je bio u veoma lošem stanju. Boravak u njegovoj blizini bio je rizičan, prvenstveno zbog stanja masivnih mermernih ploča kojima je obložen visoki stub. Mnoge ploče su popucale, ili su počele da se odvajaju od stuba. U gornjoj zoni obeliska, iz pukotine, nikao je brest.

 

Stanje ispisanog teksta na mermernim pločama je takođe bilo veoma loše, te je bilo potrebno i njih obnoviti. Ujedno je predviđeno i vraćanje originalnog ćiriličnog teksta na obelisku koji je devedesetih godina prošlog veka zamenjen latiničnim.

 

Pročitajte još: Iskoristite svoje vaučere za odmor u Srbiji i dođite u Banju „Rusanda“

 

spomenik veljku lukiću kurjaku
Foto: Zavod za zaštitu spomenika kulture Zrenjanin

 

Branislav Milić: Sačuvana uspomena na tragičan deo istorije

 

– Zbog lokacije spomenika, koji se nalazi u centru sela, ispred doma kulture, a u parku koji je opremljen mobilijarom za dečije igre, bila je potrebna hitna sanacija spomen obeliska. Nakon nekoliko apela lokalne zajednice za popravku spomenika, upućenih Gradskoj upravi Zrenjanina, radovi su započeli početkom ove godine – kaže etnolog Branislav Milić, iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture Zrenjanin.

 

Po rečima Milića, kvalitetno izvedenim radovima obnovljen je još jedan ratni memorijal. Time je sačuvana uspomena na tragičan deo istorije meštana sela Lukićeva.

 

Spomenik-obelisk, postavljen 1950. u centru Lukićeva, u parku, posvećen je narodnom heroju Veljku Lukiću – Kurjaku. Spomen ploče levo i desno od spomenika, sa ispisanim imenima palih boraca NOR-a, postavljene su 1956. godine. Sa betonske osnove spomenika izdiže se stub oblika izduženog pravougaonika visok šest metara, obložen mermernim pločama. Na prednjoj strani, pri dnu stuba, u plitkoj niši isklesan je lik Veljka Lukića. Iznad i ispod njega je uklesan tekst.

 

spomenik veljku lukiću kurjaku
Spomenik pre obnove (Foto: Zavod za zaštitu spomenika kulture Zrenjanin)

 

Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

 

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

sinovoz