Grad Vesti Zrenjanin

Novi detalji u vezi sa postrojenjem za prečišćavanje otpadnih voda

prečišćavanje otpadnih voda

Nedavno usvojenim izmenama i dopunama Plana generalne regulacije dela grada „Jugoistok“ nastavljene su pripremne aktivnosti za izgradnju postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Zrenjaninu.

 

Postrojenje će se nalaziti na jugoistoku gradskog građevinskog rejona. Biće neposredno uz levu obalu Begeja, nizvodno od većine postojećih i planiranih sadržaja u gradu. Tačna površina lokacije kompleksa definisana je urbanističkim projektom i iznosi 2,69 hektara.

 

PROČITAJTE JOŠ: Škola računara NIMIKO organizuje informatičku obuku za nezaposlene

 

Planirano je da postrojenje prerađuje 25.000 kubnih metara na dan, što iznosi 290 litara u sekundi komunalnih otpadnih voda za 88.500 stanovnika. Postrojenje je dimenzionisano za prečišćavanje otpadnih voda Zrenjanina, Aradca, Elemira, Ečke, Stajićeva, Kleka i Lazareva.

 

Prečišćena voda ide u Aleksandrovački kanal

 

„Ukupna količina sirovih otpadnih voda uvodi se u primarnu komoru postrojenja cevovodom pod pritiskom. Pored prethodnog tretmana, predviđeno je da vode prolaze kroz proces primarne obrade, sekundarnog biološkog tretmana i dezinfekcije, kako bi se zadovoljili konačni parametri. Prečišćena voda bi se ispuštala u Aleksandrovački kanal“, navodi se u Planu generalne regulacije „Jugoistok“.

 

PROČITAJTE JOŠ: Potrebni vozači C kategorije, prijave za POSAO su u toku

 

Kompleksu postrojenja će se pristupati preko planirane tercijalne ulice, koja se priključuje na državni put I-B reda broj 13 Zrenjanin – Beograd.

 

„Postoji mogućnost proizvodnje biogasa iz budućeg postrojenja za prečišćavanje komunalnih i industrijskih otpadnih voda, na deponiji komunalnog otpada i iz drugih izvora biorazgradivog otpada koji se generiše na teritoriji grada. Stoga se otvara mogućnost izgradnje kogenerativnih postrojenja za proizvodnju električne i toplotne energije“, piše u pomenutom dokumentu.

 

PROČITAJTE JOŠ: Kako da odaberete najbolju knjigovodstvenu agenciju za vašu firmu?

 

Pre nekoliko meseci je najavljeno da su završetak i puštanje u rad postrojenja planirani za kraj iduće godine. Ugovor za izgradnju i upravljanje prečistačem za otpadne vode između Grada Zrenjanina i kompanije „Metito“ iz Ujedinjenih Arapskih Emirata potpisan je u Zrenjaninu krajem 2020. godine. Projekat se realizuje kao direktna strana investicija, na osnovu međudržavnog sporazuma naše zemlje i Ujedinjenih Arapskih Emirata. Njegova vrednost je 30 miliona evra.

 

Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

 

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

sinovoz