Grad Vesti Zrenjanin

Nove sadnice na više lokacija, akcija počela u Plankovoj bašti

zelena nedelja

U Zrenjaninu je počela akcija sadnje sadnica, najpre u parku Plankova bašta, kod Kulturnog centra, u okviru akcije „Zelena nedelja“, koja se u Vojvodini sprovodi od 2. do 6. decembra.

 

Gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić, sa saradnicima, pokrajinski sekretar za urbanizam i zaštitu životne sredine Vladimir Galić i direktor Javnog poreduzeća „Vojvodinašume“ Roland Kokai zasadili su deset sadnica breza u Plankovoj bašti. Tokom započete akcije, inače, zasadiće se više od 9.000 sadnica na zelenim površinama oko javnih ustanova i objekata širom Pokrajine.

 

Na teritoriji Grada Zrenjanina će se, tokom akcije „Zelena nedelja“, zasaditi 1.786 sadnica breze, crnog bora, hrasta i topole.

 

– Hvala pokrajinskom sekretaru i direktoru JP „Vojvodinašume“ što su se pridružili našoj akciji sadnje doniranih 1.786 sadnica na teritoriji Grada Zrenjanina. To je vredna dotacija. Grad je kupio još 6.000 sadnica, pre svega bagrema, i to na inicijativu pčelarskih udruženja. Podsećam da smo prošle godine, zajedno sa lovačkim društvima, posadili deset hiljada sadnica u ataru – istakao je gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić.

 

 

U okviru akcije „Zelena nedelja“ biće zasađeno 9.150 stabala

 

Pokrajinski sekretar Vladimir Galić podsetio je da je akcija za zeleniju Vojvodinu jedna od aktuelnih koja se sprovodi na tlu pokrajine.

 

– U okviru ove akcije, a uz podršku i donacije „Vojvodinašuma“ i „Srbijašuma“, zasadićemo 9.150 stabala u pokrajini. U Zrenjaninu ćemo tu akciju sprovoditi u krugu ustanova čiji je pokrajina osnivač, kao što su Opšta bolnica, zatim Plućna bolnica, Gerontološki centar… Uz to smo lokalnoj samoupravi ustupili 1.750 sadnica, za sadnju na području grada – istakao je Galić.

 

Pročitajte još: Izgradnja fabrike vode u Novom Bečeju na parceli od osam hektara

 

On je napomenuo da je ovo jedna od najvećih akcija te vrste u poslednjih nekoliko decenija na teritoriji pokrajine.

 

Da je pošumljenost u Vojvodini ispod sedam posto, znatno ispod evropskog proseka, upozorio je direktor JP „Vojvodinašume“ Roland Kokai.

 

– Naše preduzeće prepoznalo je značaj inicijative pokrajinskog sekretarijata za urbanizam i zaštitu životne sredine. Donirali smo 4.100 sadnica za akciju „Zelena nedelje“. To ćemo činiti i ubuduće, jer zaštita životne sredine, i na ovaj način, nema alternativu. Šume nisu samo značajne, već su preduslov za opstanak čovečanstva – istakao je Kokai.

 

Podeli članak

1 Comment

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

  • „U Zrenjaninu ćemo tu akciju sprovoditi u krugu ustanova čiji je pokrajina osnivač, kao što su Opšta bolnica, zatim Plućna bolnica, Gerontološki centar…“
    LEPO, SAMO PAZITE, DA SE NE PRETRGNETE, OD „SILNOG RADA“!!!
    POZDRAV IZ ELEMIRA!

sinovoz