Grad Vesti Zrenjanin

Nove sadnice na više lokacija, akcija počela u Plankovoj bašti

zelena nedelja

U Zrenjaninu je počela akcija sadnje sadnica, najpre u parku Plankova bašta, kod Kulturnog centra, u okviru akcije „Zelena nedelja“, koja se u Vojvodini sprovodi od 2. do 6. decembra.

 

Gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić, sa saradnicima, pokrajinski sekretar za urbanizam i zaštitu životne sredine Vladimir Galić i direktor Javnog poreduzeća „Vojvodinašume“ Roland Kokai zasadili su deset sadnica breza u Plankovoj bašti. Tokom započete akcije, inače, zasadiće se više od 9.000 sadnica na zelenim površinama oko javnih ustanova i objekata širom Pokrajine.

 

Na teritoriji Grada Zrenjanina će se, tokom akcije „Zelena nedelja“, zasaditi 1.786 sadnica breze, crnog bora, hrasta i topole.

 

– Hvala pokrajinskom sekretaru i direktoru JP „Vojvodinašume“ što su se pridružili našoj akciji sadnje doniranih 1.786 sadnica na teritoriji Grada Zrenjanina. To je vredna dotacija. Grad je kupio još 6.000 sadnica, pre svega bagrema, i to na inicijativu pčelarskih udruženja. Podsećam da smo prošle godine, zajedno sa lovačkim društvima, posadili deset hiljada sadnica u ataru – istakao je gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić.

 

 

U okviru akcije “Zelena nedelja” biće zasađeno 9.150 stabala

 

Pokrajinski sekretar Vladimir Galić podsetio je da je akcija za zeleniju Vojvodinu jedna od aktuelnih koja se sprovodi na tlu pokrajine.

 

– U okviru ove akcije, a uz podršku i donacije „Vojvodinašuma“ i „Srbijašuma“, zasadićemo 9.150 stabala u pokrajini. U Zrenjaninu ćemo tu akciju sprovoditi u krugu ustanova čiji je pokrajina osnivač, kao što su Opšta bolnica, zatim Plućna bolnica, Gerontološki centar… Uz to smo lokalnoj samoupravi ustupili 1.750 sadnica, za sadnju na području grada – istakao je Galić.

 

Pročitajte još: Izgradnja fabrike vode u Novom Bečeju na parceli od osam hektara

 

On je napomenuo da je ovo jedna od najvećih akcija te vrste u poslednjih nekoliko decenija na teritoriji pokrajine.

 

Da je pošumljenost u Vojvodini ispod sedam posto, znatno ispod evropskog proseka, upozorio je direktor JP „Vojvodinašume“ Roland Kokai.

 

– Naše preduzeće prepoznalo je značaj inicijative pokrajinskog sekretarijata za urbanizam i zaštitu životne sredine. Donirali smo 4.100 sadnica za akciju „Zelena nedelje“. To ćemo činiti i ubuduće, jer zaštita životne sredine, i na ovaj način, nema alternativu. Šume nisu samo značajne, već su preduslov za opstanak čovečanstva – istakao je Kokai.

 

Podeli članak

1 Comment

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

  • “U Zrenjaninu ćemo tu akciju sprovoditi u krugu ustanova čiji je pokrajina osnivač, kao što su Opšta bolnica, zatim Plućna bolnica, Gerontološki centar…”
    LEPO, SAMO PAZITE, DA SE NE PRETRGNETE, OD “SILNOG RADA”!!!
    POZDRAV IZ ELEMIRA!

sinovoz
FAM