Grad Vesti Zrenjanin

NOVE ADRESE: Na teritoriji Zrenjanina čak 134 novoimenovane ulice!

ulice
Foto: Grad Zrenjanin

Kabinet predsednice Vlade Republike Srbije, Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave, Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture i Republički geodetski zavod izradili su regionalni projekat „Ažuriranje adresnog registra u Republici Srbiji“. Projekat je realizovan uz podršku Stalne konferencije gradova i opština.

 

Cilj izrade adresnog registra i njegovog sprovođenja je da svaka ulica u Republici Srbiji dobije naziv i svaka kuća kućni broj. Stoga je Republički geodetski zavod izradio elaborat za svaku lokalnu samoupravu. U skladu s tim, Komisija za dodelu naziva ulica grada Zrenjanina utvrdila je predloge naziva ulica prema tom elaboratu. Ovaj posao je obavljen uz pomoć svih mesnih zajednica na teritoriji grada.

 

Zajedničkim radom došlo se do 134 novoimenovane ulice na teritoriji gradskih i seoskih mesnih zajednica. U pitanju su uglavnom delovi ulica koje se nadovezuju na već postojeće, i do sada nisu bile adekvatno obeležene niti su imale zvanične nazive i kućne brojeve. Delom su to i potpuno nove ulice, kao što je to slučaj u nekoliko gradskih i seoskih mesnih zajednica.

 

Pročitajte još: Grad Zrenjanin pripremio plan za postavljanje doka na Begeju

 

Zanimljivo je da je Taraš, u kom je zvanično do sada bilo svega sedam ulica, sve sa imenima u vezi sa Drugim svetskim ratom i Narodnooslobodilačkom borbom, ovom odlukom dobio još šest novih. Među njima su i ulice Skelska, Babatovo, Vase Dostanića, Obrada Brusina i Evgenija Berčega – Gene.

 

Pojedine ulice postaju zajedničke za dva ili čak tri sela

 

Značajne promene nastupile su i u Stajićevu, koje je, uz postojećih deset ulica, dobilo devet novih. Tako je ulicu konačno dobio i osnivač sela, paroh Sava Stajić. Novi nazivi su, između ostalih, i Kralja Petra Karađorđevića, Vojvode Putnika, Carska bara i Beloblaćanski put.

 

Tomaševac je dobio ulice Banatskih militara i Drum kapetana Radivojevića. Susedni Orlovat je dobio ulice Kapetana Đorđa Radivojevića i Botoški drum. Najviše novih naziva beleži se u Perlezu, u kom se broj imenovanih ulica povećava za 14. Ulice su dobila dva naša istaknuta slikara, rođena u ovom selu, Adam Stefanović i Bogomil Karlavaris. Tu su i ulice Kapetana Janče, Selište, Mlinska i Tiganjica.

 

Zanimljivo je da pojedine ulice postaju zajedničke za dva ili čak tri naseljena mesta. Tako Drum kapetana Radivojevića dele Tomaševac, Botoš i Orlovat. Beloblatski put imaju i Belo Blato i Lukino Selo, a ulicu Carska bara dele Stajićevo i Perlez. Banatske militare, odnosno istoimenu ulicu, dele Tomaševac i Orlovat.

 

Odlukom Skupštine grada utvrđeni su nazivi ulica i drugih delova naseljenih mesta na teritoriji grada Zrenjanina, za ulice, trgove i zaseoke, koji nisu bili dodeljeni pre donošenja ove odluke. Svi prethodno dodeljeni nazivi ostaju na snazi i predstavljaju sastavni deo ove odluke i adresnog registra za Grad Zrenjanin.

 

Podeli članak
sinovoz
FAM