Grad Vesti Zrenjanin

Nevladine organizacije upozoravaju: Voda će faktički biti privatizovana

prečišćavanje vode

Članovi Gradskog veća u Zrenjaninu su na jučerašnjoj sednici usvojili odluku o promeni osnivačkog akta JKP „Vodovod i kanalizacija“.

 

Nevladine organizacije iz Zrenjanina smatraju da se ovom odlukom, koju bi trebalo da usvoji i Skupština grada, priprema teren za privatnog investitora kojem će biti poveren posao prečišćavanja vode za piće.

 

PROČITAJTE JOŠ: Grad kupuje zemljište koje pripada zadruzi i planira da na njemu gradi ulicu

 

Zrenjaninski socijalni forum (ZSF) je saopštio da posle jučerašnje sednice Gradskog veća nema dileme da će posao prečišćavanja pijaće vode u ovom gradu ponovo biti poveren privatnoj firmi. Prema usvojenom predlogu, JKP „Vodovod i kanalizacija“ se osniva radi obavljanja komunalnih delatnosti distribucije vode i odvođenja atmosferskih i otpadnih voda. U još uvek važećem osnivačkom aktu, ovo preduzeće je osnovano da bi obavljalo i prečišćavanje vode, kao i prečišćavanje otpadne vode.

 

„Posao prečišćavanja otpadnih voda već je dogovoren sa firmom „Metito“ iz Ujedinjenih Arapskih Emirata. On će biti organizovan u formi privatno-javnog partnerstva. Prečišćavanje pijaće vode je 2015. na protivzakonit način bilo dodeljeno jednom privatnom konzorcijumu. Taj poduhvat je doživeo fijasko. Gradska vlast ponovo ide putem koji se već jednom pokazao kao pogrešan. Budući da je ćerka firma „Metita“ nedavno kupila opremu „Fabrike vode“, verovatno će istoj kompaniji kojoj je dodeljeno prečišćavanje otpadnih voda biti poveren i posao obezbeđivanja ispravne vode za piće“, kažu u Zrenjaninskom socijalnom forumu.

 

ZSF naglašava da će tako voda u Zrenjaninu biti faktički privatizovana.

 

„Voda je najvažniji resurs. Ukoliko je pod privatnom kontrolom, to znači da glavni izvor života pojedinaca i zajednica kontroliše neka privatna korporacija. A njen jedini cilj je maksimalizacija profita“, zaključuju u ZSF.

 

Izostala stručna i javna rasprava

 

Građanski preokret je upozorio da, ako predložena izmena bude usvojena i u lokalnom parlamentu, u Zrenjaninu neće postojati preduzeće nadležno za prečišćavanje vode.

 

Pratite portal zrenjaninski.com i na Instagramu

 

„Iza ove skandalozne odluke gradske vlasti krije se namera da se poslovi prečićavanja pijaće vode povere „stranim investitorima“. To se čini političkom odlukom, neposrednom pogodbom, bez stručne i javne rasprave“, tvrdi Građanski preokret.

 

Ovo udruženje podseća da je na takav način arapskoj firmi „Metito“ poveren i posao prečišćavanja otpadnih voda.

 

Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

 

Podeli članak

1 Comment

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

  • Секта сече грану на којој седи – њихови кадрови раде у том истом јавном предузећу коме се одузима основна делатност и можда будућност. Ајд што раде против народа, похлепу разумем ал’ не оправдавам. Зашто раде против себе?

sinovoz