Grad Vesti Zrenjanin

Grad kupuje zemljište koje pripada zadruzi i planira da na njemu gradi ulicu

grad zrenjanin otkupljuje građevinsko zemljište

Poslednju imovinu nekada ugledne Zemljoradničke zadruge „Mužljanski ritovi“, i to građevinsko zemljište u Mužlji, u ulici Bartok Bele, otkupiće Grad Zrenjanin. Tako su odlučili članovi Gradskog veća na današnjoj sednici.

 

Površina ovog zemljišta je 1.278 kvadratnih metara. Prema planu generalne regulacije Mužlje, ono se nalazi na trasi na kojoj je planirana izgradnja ulice.

 

PROČITAJTE JOŠ: Sa “Ogrevom” nema zime: Super akcija traje do 4. februara!

 

Odluku o pokretanju postupka pribavljanja građevinskog zemljišta u javnu svojinu Grada Zrenjanina neposrednom pogodbom obrazložila je Milica Samardžija, iz Odeljenja za imovinsko-pravne poslove Gradske uprave. Kako je navela, ovo zemljište se nalazi u stečajnoj masi Zemljoradničke zadruge „Mužljanski ritovi“.

 

Građevinsko zemljište po višestruko nižoj ceni

 

Stečajna upravnica Dragica Arsić je prošle nedelje Gradu Zrenjaninu dostavila ponudu za kupovinu građevinskog zemljišta, i to po ceni od 413.232 dinara. Poreska uprava u Zrenjaninu je, inače, utvrdila da tržišna vrednost zemljišta iznosi 2.770.704 dinara, odnosno 23.563 evra.

 

„Kupoprodajna cena, po kojoj će građevinsko zemljište biti pribavljeno u javnu svojinu Grada Zrenjanina, ne može biti veća od 413.232 dinara. Ova nepokretnost biće pribavljena neposrednom pogodbom u cilju njegovog privođenja planskoj nameni. Kako je određeno da se ulica prostire isključivo preko pomenute katastarske parcele, ne postoje uslovi da se pribavi neka druga parcela za planiranu namenu. Zbog toga nema svrhe sprovoditi postupak pribavljanja putem javnog nadmetanja, odnosno prikupljanja pismenih ponuda. Najcelishodnije je postupak sprovesti putem neposredne pogodbe, naročito ako se ima u vidu cena po kojoj je stečajna upravnica ponudila gradu da kupi zemljište, a koja je višestruko niža od procenjene vrednosti“, navodi se u odluci koju su usvojili gradski većnici.

 

Zemljoradnička zadruga „Mužljanski ritovi“ je osnovana davne 1975. a izbrisana je iz registra privrednih društava u januaru 2017. godine. Stečajni postupak je pokrenut u julu 2010. rešenjem Privrednog suda u Zrenjaninu. Posle toga je usledila rasprodaja imovine zadruge, kako bi bila namirena potraživanja poverilaca.

 

Pratite portal zrenjaninski.com i na Instagramu

 

Iako je stečajni postupak završen krajem novembra 2016. godine, i dalje se vodi postupak nad stečajnom masom. Od nekada vredne imovine ove zadruge za prodaju je ostalo još zemljište u Mužlji.

 

Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

 

Podeli članak

1 Comment

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.