Grad Vesti Zrenjanin

Nastavljeno uređenje Bagljaškog kanala, jedan deo će biti zacevljen

bagljaški kanal

Značajna sredstva izdvojena su u prethodnom periodu za Bagljaški kanal, ne samo za čišćenje i izmuljavanje, već i za zacevljenje jednog njegovog dela, kazao je gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić, prilikom današnjeg obilaska radova na čišćenju ovog kanala. Janjić je dodao da su sredstva uložena i u opremanje crpne stanice na ulivu kanala u Begej, kod Mužljanskog mosta.

 

– Povećavamo protok kanala gde je to neophodno. Ideja nam je da zacevimo kanal tamo gde njegova trasa ide kroz naselje i dvorišta naših sugrađana. To je jedino rešenje, ne samo da bismo sprečili zagađenje, nego i za podizanje kvaliteta života u okolini Bagljaškog kanala na viši nivo – naglasio je Janjić.

 

U prethodnom periodu se pokazalo da se, nakon svakog čišćenja ovog kanala, on ponovo zagađuje. I to, pre svega, zbog nesavesnog ponašanja pojedinaca koji ga smatraju svojevrsnom deponijom. To prouzrokuje začepljenja propusta i plavljenje priobalja u slučaju obilnijih padavina. U letnjim mesecima prouzrokuje i neprijatne mirise i predstavlja potencijalni izvor zaraze.

 

Trenutno se uređuje blizu tri kilometra kanala, što je oko polovine njegove ukupne dužine. Po rečima predstavnika izvođača radova Nemanje Milinkovića, iz preduzeća “Đedo kop” iz Stajićeva, u ovom trenutku se uklanja trska i vegetacija na samom kanalu i oko njega.

 

Pročitajte još: Izmene plana omogućavaju izgradnju nove saobraćajnice ili parkinga

 

– Nakon toga ćemo preći na sledeću poziciju, odnosno čišćenje i izmuljavanje kanala u dužini od dva kilometra i 900 metara. Početak kanala je u industrijskoj zoni “Bagljaš” i nastavlja se uz preduzeće “Mile Dragić”. Prolazi pored Aviv Parka, iza naselja “Bagljaš”, do Surdučke ulice i prepusta kojim dalje vodi kroz dvorišta u ulici Franje Kluza. Na tom potezu se sada obavljaju radovi – objašnjava Milinković.

 

bagljaški kanal

 

Bagljaški kanal projektovan da odvodi atmosferske vode

 

Grad Zrenjanin uređuje Bagljaški kanal u sklopu ugovora koji obuhvata i uređenje ulične kanalske mreže u Stajićevu i Ečki, gde su radovi već završeni. Ovaj kanal je, inače, projektovan da odvodi atmosferske vode od industrijske zone rubom grada do ulivanja u Begej. Međutim, njegovo dugogodišnje neadekvatno održavanje je dovelo do potrebe značajnih ulaganja, kako bi se kanal ponovo priveo funkciji.

 

Krajem 2015. godine zacevljeno je 500 metara kanala, u zoni Aviv Parka, što se pokazalo kao dobro rešenje. Te godine je i obavljeno i čišnjenje i izmuljavanje cele trase, izgrađeni su cevasti propusti ispod saobraćajnica i pešačkih staza, a vrednost investicije bila je 27 miliona dinara. Ujedno je opremljena najsavremenija crpna stanica na ulivu kanala u Begej, čijim stavljanjem u funkciju je umnogome olakšana evakuacija suvišnih voda iz ovog dela Zrenjanina, odnosno iz samog Bagljaškog kanala. Ukupno je u revitalizaciju kanala i crpne stanice uloženo 37 miliona dinara.

 

Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

 

Podeli članak
sinovoz
FAM