Grad Vesti Zrenjanin

Izmene plana omogućavaju izgradnju nove saobraćajnice ili parkinga

jevrejska opština zrenjanin

Zrenjaninci ovih dana mogu da se upoznaju sa predviđenim izmenama i dopunama plana generalne regulacije centralne gradske zone u Zrenjaninu, kojima se neznatno uvećavaju javne površine.

 

Odeljenje za urbanizam Gradske uprave u Zrenjaninu, naime, oglasilo je rani javni uvid u materijal za izradu i dopunu za Plana generalne regulacije „Centar“ u Zrenjaninu.

 

Pročitajte još: Vanredno stanje iskorišćeno za sanacione radove na zatvorenom bazenu

 

Izmenama se predviđa da površine javne namene budu povećane na 27,6 hektara, ili 54,8 posto od ukupne površine, u odnosu na prethodnih 26,2 hektara, odnosno 51,9 posto. Novoplanirane javne površine su na platou Trga dr Zorana Đinđića i na prostoru iza Vodotornja, odnosno ispred zgrade „Socijalnog“. U tu kategoriju biće uvršteno i nekoliko parcela iza zgrade glavne pošte, odnosno od placa na sredini zapadne strane Nemanjine ulice, ka zgradi pošte.

 

Vizuelni uvid u plan ukazuje da ta izmena omogućuje otvaranje nove saobraćajnice, paralelne sa Pupinovom i ulicom Slobodana Bursaća, i izlazom u Nemanjinu, ili gradnju novog parking placa. U javne površine uvrstiće se i jedno parče placa između kompleksa Hotela „Vojvodina“ i Muzičke škole i „džep“ u delu ulice Miroslava Tirša. U javne površine biće upisan i prostor na uglu ulice Ive Lole Ribara i magistrale, dijagonalno u odnosu na „Pinovu vilu“.

 

Smanjuje se površina za ostale namene, i to stambeno poslovna sa 23,3 hektara, ili 46,1 posto, na 22,1 hektara, odnosno 43,8 posto. I površina koju zauzimaju verski objekti neznatno će biti manja, 0,8 hektara u odnosu na prethodni pun hektar.

 

javne površine u centru

 

Centralna zona kao jedinstvena prostorna struktura

 

U dokumentu se centralna zona grada definiše kao jedinstvena prostorna struktura. Sa severne strane graniči se sa magistralom, odnosno Bulevarom Milutina Milankovića. Sa južne je granica iza parkinga „Prevlaka“, odnosno obala „Jezera 3“ ispred Kulturnog centra i zgrade suda, i dalje do takozvanog mosta na suvom.

 

„Centralni deo sa glavnom ulicom i dva trga, vrlo izraženih stilskih obeležja, pruža se po gredi, odnosno najvišem potezu ovoga prostora. Ovaj prostor predstavlja srce starog jezgra sa većinom javnih objekata i objekata pod ambijentalnom i pojedinačnom zaštitom“, navodi se u tekstualnom delu dokumenta.

 

Kao zadaci izmena i dopuna plana navode se ispravke regulacione linije i namene površina i preispitivanje najvećih dozvoljenih visina objekata prema uslovima Zavoda za zaštitu spomenika kulture Zrenjanin. Očekivani efekti izmena i dopuna plana generalne regulacije “Centar“ u Zrenjaninu su zaštita javnih površina i javnog interesa, omogućavanje realizacije investicija i projekata i zaštita kulturnog nasleđa.

 

Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

 

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

sinovoz