Grad Vesti Zrenjanin

Mobilni operateri plaćaju stanarima nadoknadu za postavljanje antena

antenski stub

Stanovnici naselja “4. jul” u Zrenjaninu uputili su gradskim vlastima peticiju za zahtevom da se ukloni antena koju je na zgradu broj 9 postavio jedan operater mobilne telefonije. O tome je prvi pisao portal zrenjaninski.com i to možete PROČITATI OVDE. 

 

Prema saznanjima Zrenjaninskog socijalnog foruma (ZSF), pojedini profesionalni upravnici lobiraju kod stambenih zajednica i na drugim lokacijama da prihvate ovakve ponude.

 

“Operateri, naime, plaćaju nadoknadu stanarima za postavljanje antena. Međutim, niko sa sigurnošću ne može da tvrdi da zbog toga neće nastupiti štetne zdravstvene posledice po stanare. Apelujemo na stambene zajednice da olako ne prihvataju ovakve ponude. Na taj način oni svoje stanare, ali i stanare susednih zgrada, izlažu zdravstvenim rizicima zbog male materijalne dobiti. Moćne telekomunikacione kompanije bezobzirno koriste siromaštvo našeg stanovništva kako bi povećale svoje profite. Ukoliko bi one bazne stanice postavljale izvan gusto naseljenih područja, to bi povećalo njihove troškove. Takođe, apelujemo na gradske vlasti da ubuduće ne izdaju dozvole za podizanje antena na stambenim zgradama”, navodi se u saopštenju Zrenjaninskog socijalnog foruma.

 

Pročitajte još: Specijalni dron sa najsavremenijom termovizijskom kamerom nadleće grad

 

Povodom postavljanja antena sa baznim stanicama mobilne telefonije, Zrenjaninski socijalni forum je objavio prevod apela nemačkih lekara i profesora. Ovaj apel potiče iz 2002. godine. Do sada ga je potpisalo više od 2000 visokokvalifikovanih medicinskih stručnjaka, većinom lekara i profesora medicine, kao i veliki broj organizacija.

 

“U apelu je reč o štetnosti mikrotalasnog zračenja, koje se emituje sa antena koje postavljaju operateri mobilne telefonije”, dodaje se u saopštenju ZSF.

 

Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

 

Podeli članak
sinovoz
FAM