Grad Vesti Zrenjanin

Specijalni dron sa najsavremenijom termovizijskom kamerom nadleće grad

specijalni dron

Ovih dana specijalni dron sa najsavremenijom termovizijskom kamerom nadleće Zrenjanin. Uz pomoću nje se prave posebni snimci javnih i drugih objekata.

 

Na ovaj način se obavlja istraživanje i prikupljanje podataka o energetskoj efikasnosti objekata u gradu. Reč je o aktivnostima koje se sprovode u okviru projekta pod nazivom „Pametna i održiva potrošnja energije“, a koji je započet juna prošle godine. Projekat se realizuje u okviru Interreg IPA programa prekogranične saradnje Rumunija – Srbija. Nosilac projekta je Grad Zrenjanin. Partneri su Regionalni centar za društveno-ekonomski razvoj Banat, Grad Temišvar i Klaster održive energije Rumunije.

 

“U toku je izrada Master plana održive energije za teritoriju Srednjobanatskog okruga. Ovaj dokument će Zrenjanin i srednji Banat uvrstiti među retke koji ga imaju. On predstavlja osnovu za dalji razvoj ove teritorije u domenu planiranja i upravljanja akcijama za uštedu energije, korišćenja obnovljivih izvora energije, kao i mogućnosti apsorpcije sredstava iz međunarodnih fondova”, potvrđeno je portalu zrenjaninski.com u lokalnoj samoupravi.

 

Istraživanju i prikupljanju podataka o energetskoj efikasnosti objekata u gradu prethodila je nabavka najsavremenije opreme za termovizijsko snimanje. Nabavljeni su specijalni dron i termovizijska kamera posledenje generacije.

 

“Zahvaljujući ovakvoj vrsti opreme, u vrlo kratkim rokovima raspolagaćemo sa najpreciznijm podacima o stanju energetske efikasnosti javnih i drugih objekata na teritoriji Grada Zrenjanina”, kažu u lokalnoj samoupravi.

 

specijalni dron

 

Pilot akcija u tri zrenjaninske srednje škole

 

Započete su i pilot akcije u tri srednje škole. U pitanju su Zrenjaninska gimnazija, Ekonomsko-trgovinska škola “Jovan Trajković” i Tehnička škola. Ove akcije podrazumevaju ispitivanje kvaliteta vazduha i merenje potrošnje energijie u tim školama.

 

“Unakrsnom analizom dobijenih podataka bićemo u mogućnosti da sagledamo kako ove dve stvari utiču jedna na drugu. Znaćemo kakva su energetska svojstva objekata navedenih srednjih škola i kakav vazduh udišu naši srednjoškolci. Odnosno, na koji način trenutno stanje može biti unapređeno”, kažu u Gradskoj upravi Zrenjanin.

 

U narednom periodu, u okviru projekta, održaće se niz edukacija za različite ciljne grupe, nastavak pilot akcija i uspostavljanje sistema za inteligentno praćenje potrošnje energije u školama. Kao najvažniju aktivnost, projekat predviđa izgradnju prve pametne zgrade u Banatu i osnivanje Regionalnog centra za energetsku efikasnost Banat u Zrenjaninu. Na taj način ovaj projekat postavlja temelje za buduće aktivnosti i nove projekte, a Zrenjanin i ceo region stavlja u poziciju lidera u ovoj oblasti.

 

Projekat traje do marta 2021. godine, a njegova ukupna vrednost iznosi 852.001 evro.

 

specijalni dron

 

Podeli članak

1 Comment

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

  • “Projekat traje do marta 2021. godine, a njegova ukupna vrednost iznosi 852.001 evro”.
    DA STE NAPISALI, FIRMU I TIP OVOG “specijalnog drona i termovizijske kamere posledenje generacije”,
    SAPŠTIO BIH VAM CENU TE “SPRAVICE”, TEK DA IMAMO, RADI TAKVOG “POSLA”, DA SE JEDIMO!!!???
    POZDRAV IZ ELEMIRA!

sinovoz
FAM