Grad Vesti Zrenjanin

Kompanija iz Ujedinjenih Arapskih Emirata rešava problem otpadnih voda

begej
Foto: Grad Zrenjanin

Na današnjoj sednici Gradskog veća usvojen je predlog projekta tretmana otpadnih voda u Zrenjaninu, koji će realizovati kompanija „Metito Utilities Limited“ iz Ujedinjenih Arapskih Emirata.

 

Ujedno je gradonačelnik Zrenjanina ovlašćen da potpiše ugovor sa kompanijom iz UAR, o realizaciji projekta tretmana otpadnih voda. na bazi poslova inženjeringa, nabavke, izgradnje, finansiranja, upravljanja, održavanja i prenosa. Sastavni deo odluke Gradskog veća je i predlog Skupštini grada Zrenjanina da istovetno odluči o ovom pitanju.

 

U obrazloženju odluke navodi se da je Zakonom o potvrđivanju sporazuma o saradnji između Vlade Republike Srbije i Vlade Ujedinjenih Arapskih Emirata, naša Narodna skupština ratifikovala Sporazum o saradnji. On predviđa saradnju između subjekata iz državnog i privatnog sektora obe strane.

 

Kompanija „Metito Utilities Limited“ iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, u saradnji sa nadležnim ministarstvom, obratila se Gradu Zrenjaninu najpre pismom o namerama. Nakon toga usledila je razmena podataka, informacija, dokumenata i mišljenja. Onda je 27. oktobra ove godine dostavljen i konačan nacrt ugovora o realizaciji projekta tretmana otpadnih voda u Zrenjaninu.

 

Simo Salapura: Jedan od ključnih ciljeva infrastrukturnog razvoja

 

Ukazujući na značaj rešavanja ovog dugogodišnjeg problema u gradu, gradonačelnik Simo Salapura je istakao da se i u Strategiji održivog razvoja Grada Zrenjanina ističe da je izgradnja centralnog postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda jedna od kapitalnih i veoma bitnih investicija za grad.

 

– Svedoci smo da je prethodna administracija radila na tome, a i sada smo u nastavku takvog zamaha. Beležimo veliki razvoj stanogradnje, grad se širi, imamo nove industrijske i privredne pogone. To neminovno dovodi do povećanja količine otpadnih voda u našem gradu, koje se ispuštaju u Begej. To postaje ekološki rizično i neodrživo – naglasio je on.

 

PROČITAJTE JOŠ: Kompanija “General Solutions” planira izgradnju pogona u Zrenjaninu

 

Gradonačelnik je dodao da je upravo zbog toga izgradnja centralnog prečistača otpadnih voda jedan od ključnih ciljeva infrastrukturnog razvoja. Ona se zasniva, pre svega, na ulaganju kompanije „Metito“ iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, u vrednosti od 22 miliona evra direktnih investicija.

 

reka begej
Foto: Zoran Bogaroški

 

Početak izgradnje najkasnije za 12 meseci

 

Taj objekat, kako je naveo, biće izgrađen na lokaciji pored industrijske zone „Jugoistok“.

 

– Takva kompanija, osim što će doprineti boljem, zdravijem i ekološki održivijem Zrenjaninu, donosi visokokvalitetne tehnologije, s referencama poslovanja u 46 zemalja. Srbija je sada jedna od zemalja u tom nizu. A Zrenjanin je prvi grad koji će se naći na toj mapi sofisticirane tehnologije, kada je u pitanju prečišćavanje otpadnih voda – rekao je Salapura.

 

Naveo je da bi, kako je predviđeno, najkasnije za dvanaest meseci trebalo da počne izgradnja prečistača. Nakon toga, najkasnije za dvadeset meseci, to postrojenje bi trebalo da bude izgrađeno. Pored svega, ukazao je on, na postrojenju će biti zaposleno četrdeset ljudi. Prečistač će svojim kapacitetima moći da zadovolji sve potrebe za prečišćavanjem otpadnih voda u gradu.

 

O ovoj tački izjasniće se i odbornici Skupštine grada. Sednica tim povodom biće održana narednih dana.

 

Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

 

Podeli članak

2 Comments

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

    • Nece nam trebati.Kad kinezi pocnu da truju vazduh sa svojom fabrikom guma umrecemo sporom i bolnom smrcu i nece nam trebati pijaca voda.U vezi ove kanalizacione vode,pitam se,da li postoji jos neka bezvezna firma koju neprednjacka banda nece dovuci u Zrenjanin

sinovoz