Grad Vesti Zrenjanin

Izmuljenje Begeja: Iz reke će biti izvađeno preko 26.000 kubika mulja

izmuljenje begeja
Foto: JVP "Vode Vojvodine"

U gradu Zrenjaninu, između pešačkog i železničkog mosta, u dužini od 780 metara, počelo je izmuljenje Begeja. Pomoću hidrauličnih bagera u narednih 80 dana biće izvađeno preko 26.000 kubika mulja iz Begeja, najavljuje JVP “Vode Vojvodine”.

 

Radove vredne blizu 40 miliona dinara finansiraju JVP „Vode Vojvodine“ i Grad Zrenjanin sa po 20 miliona. Samom izmuljenju prethodili su geodetski i pripremni radovi.

 

“Tehnologija posla nije jednostava. Izmuljenje Begeja zahteva nekoliko operacija. Mulj iz reke se vadi pomoću hidrauličnih bagera na amfibijskim gusenicama. Zatim se sediment prebacuje u plovne objekte, odvozi se do pretovarnog mesta, gde se tovari u kamione i transportuje u unapred pripremljene kasete, dva kilometra nizvodno”, objašnjavaju u “Vodama Vojvodine”.

 

Pročitajte još: Kod Čente pušten na slobodu oporavljeni orao belorepan (Foto)

 

Podsećamo da su nedavno u neposrednoj blizini ove lokacije završeni radovi na uređenju obale, kao i montaža plutajućeg doka. Tokom tih radova, na početku stare okretnice za brodove na kanalu Begej, izmuljeno je oko 25.000 kubika mulja.

 

“Uređenjem obale, postavljanjem pristana i izmuljenjem samog korita Begeja, pospešuje se korišćenje turističkih potencijala Hidrosistema DTD i omogućava razvoj nautičkog turizma u Zrenjaninu i okolini”, kažu u “Vodama Vojvodine”.

 

izmuljenje begeja
Foto: JVP “Vode Vojvodine”

 

Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

 

Podeli članak
sinovoz
FAM