Region Vesti Zrenjanin

Kod Čente pušten na slobodu oporavljeni orao belorepan (Foto)

orao belorepan
Foto: Pokrajinski zavod za zaštitu prirode

Tim za zbrinjavanje divljih životinja Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode je kod Čente pustio na slobodu oporavljenog orla belorepana. Iznemogli orao belorepan je najverovatnije zadobio povrede koje nisu bile vidljive vizuelnim pregledom, a ni rendgenskim snimanjem, usled borbe sa drugim orlovima.

 

Na osnovu dojave meštana, pronađena je još 4. maja i provela je nešto više od dva meseca na oporavku i lečenju u Prihvatilištu ZOO vrta Palić. Orao je pušten kod kanala Bajbok, koji je spojen sa Tamišom, na istom mestu gde je i pronađen.

 

Pročitajte još: Akcija nedelje u „Ogrevu“ obradovaće sve one koji uređuju svoj dom!

 

Na osnovu određenih morfoloških karakteristika, utvrđeno je da je u pitanju ženka, težine 5,1 kilograma, starosti oko četiri – pet godina. Nakon uspešnog oporavka, ptica se snažnim zamasima krila vratila u prirodu, na opšte zadovoljstvo tima iz Zavoda.

 

orao belorepan
Foto: Pokrajinski zavod za zaštitu prirode

 

„Orao belorepan je naša najveća grabljivica koja živi u Srbiji i njegova populacija postepeno raste. Belorepanima su dom vodena staništa, ritovi, bare i močvare, gde pronalaze ribu i druge organizme kojima se hrane. Ono što je najlepše u našem radu je to kada imamo priliku da, kao ovog puta, spasemo jednu ovako odraslu, polno sposobnu i zdravu jedinku, koja je bitan deo reproduktivne populacije orla belorepana“, saopštio je Pokrajinski zavod za zaštitu prirode.

 

Zavod se zahvalio Ognjenu Nediću koji je pronašao iznemoglog orla i obavestio ovu ustanovu, kao i kolegama iz Prihvatilišta ZOO vrta Palić na profesionalnoj i stručnoj pomoći u zbrinjavanju ove ptice.

 

 

Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

 

Podeli članak

1 Comment

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.