Grad Vesti Zrenjanin

Gojkan Stojinović: Prvo položiti račune građanima, onda dizati cene

smeće

Povodom informacije koju je juče objavio portal zrenjaninski.com o tome da JKP „Čistoća i zelenilo“ iz Zrenjanina planira da podigne cene komunalnih i pogrebnih usluga, oglasio se aktivista Zrenjaninske akcije (ZRAK) i ekspert za upravljanje otpadom i cirkularnu ekonomiju Gojkan Stojinović. Njegovo reagovanje prenosimo u celosti.

 

JKP „Čistoća i zelenilo“ planira da podigne cene usluga prema građanima i privredi, što je Nadzorni odbor preduzeća odobrio dopunama i izmenama programa poslovanja za 2022. a usvojilo Gradsko veće.

 

Sve promene cena usluga se pravdaju tržišnim uslovima kao i troškovima zaposlenih. I to bi možda bilo i logično ako bi se stvar posmatrala jednostrano. Ali, kao i u svemu, pa i ovde, ima mesta opravdanoj analizi jer stanje i situacija na tržištu moraju se posmatrati daleko kompleksnije nego što to čine netransparentne ustanove i javna preduzeća u našem gradu.

 

Naše javno preduzeće je poslednju promenu cena imalo prošle godine (obaveštenje od 17. februara 2021. godine), počev od martovskog računa, na kome je izraženo povećanje. I tada je poskupljenje pravdano istim razlozima kao što je to slučaj danas. Tako je, recimo, moj privatni račun sa 1.028 porastao na 1.203 dinara, što je konkretno poskupljenje od 17,02 odsto u bruto iznosu. Pa, hajde da vidimo šta to znači.

 

Arhaičan vid obračuna

 

Moje domaćinstvo je u trenutku poskupljenja bilo šestočlano, pa je cena usluge po članu domaćinstva 200,50 dinara. Ovo je iznos za uslugu sakupljanja i odvoženja otpada bez deponovanja, koje se ne naplaćuje putem računa. U suprotnom bi usluga deponovanja morala biti jasno razdvojena i prikazana u skladu sa zakonom. S obzirom na to da je moje domaćinstvo danas petočlano (a otpad proizvodi član domaćinstva a ne metar kvadratni), trebalo bi da plaćam 1.002,50 dinara. Međutim, i dalje plaćam istu cenu, iako je faktički količina generisanog otpada u mom domaćinstvu manja, što je potpuno netransparentno i nelogično.

 

Ovaj način naplate po kvadratnom metru je arhaičan vid obračuna, ali i najjednostavniji za JKP, jer se ne mora baviti potrebnim analizama i istraživanjima. To bi, inače, trebalo da predstavlja deo njegovog posla i aktivnosti. Ali, to na stranu, hajde da vidimo kako bi moj račun izgledao da živim u nekim drugim gradovima ili opštinama.

 

Preduzeće

Grad/opština

Cena

sakupljanja i odvoženja

po jedinici mere

Cena

deponovanja

po jedinici mere

Jedinica mere Sa PDV

10%

Koliko bih plaćao

tamo

Koliko mi je

skuplja usluga

u Zrenjaninu u %

PWW

Leskovac

67,38 82,29 Po članu domaćinstva 164,64 823,20 46%
Spider

Veliko Gradište

594,83 Za domaćinstvo u gradu

sa 2 i više članova

654,32 654,32 84%
FCC Kikinda 162,62 Po članu domaćinstva 178,89 894,45 34%
JKP Mediana Niš 5,61 Po metru kvadratnom 6,17 950,33 27%
JKP Komunalac

Vrbas

567,05 Po zapremini posude za

sakupljanje zapremine

240lit

623,76 623,76 93%
JKP Čistoća

Novi Sad

162,69 Po članu domaćinstva

objedinjeno za

sakupljanje,

odvoženje i deponovanje

178,96 894,80 34%

 

Usluga u Zrenjaninu neprimereno skupa

 

Gledajući ovu analizu, svima je verovatno sasvim jasno da je usluga u Zrenjaninu neprimereno skupa i bez novog najavljenog poskupljenja. Razlike u mom slučaju se kreću od minimalnih 252,76 dinara mesečno, koliko više izdvajam u odnosu na domaćinstvo identičnih karakteristika u Nišu, do zapanjujućih 579,74 dinara više u odnosu na domaćinstvo sličnih karakteristika u Vrbasu!

 

Treba istaći da su prva tri navedena preduzeća u tabeli, koja pružaju uslugu građanima, privatna, u modelu javno-privatnog partnerstva ili poveravanja usluge. Poslednja tri u tabeli su, slično kao i zrenjaninsko, javna komunalna preduzeća. Pored ovoga, Leskovac i Kikinda imaju zakonom propisane i uređene sanitarne deponije koje imaju minimalan uticaj na životnu sredinu. Time pružaju i viši kvalitet usluge uopšte. Takođe, preduzeća koja rade u Leskovcu, Kikindi, Velikom Gradištu i Vrbasu svim svojim građanima su obezbedili, bez naknade, standardizovane posude za sakupljanje i odvoženje otpada (kante i kontejnere). Time su značajno podigli kvalitet usluge.

 

„Čistoća i zelenilo“ ne obavlja usluge tokom praznika

 

Najzad, preduzeća u Leskovcu, Kikindi i Velikom Gradištu pružaju uslugu u kontinuitetu bez obzira na državne i verske praznike kao i vremenske uslove. To, kao što znamo, nije slučaj u Zrenjaninu gde JKP „Čistoća i zelenilo“ ne obavlja uslugu tokom nekih praznika. Time svojim građanima praktično uskraćuje uslugu koju, s druge strane, uredno naplaćuje. To je posebna tema i evidentno kršenje zakona, s obzirom na to da se naplaćuju neizvršene usluge.

 

Dodatno, u svim navedenim jedinicama lokalne samouprave, osim Velikog Gradišta, preduzeća su obezbedila građanima i uslugu primarne selekcije otpada, bar na delu svoje teritorije. Time je opet kvalitet usluge podignut na viši nivo u odnosu na Zrenjanin, a ove aktivnosti donose dodatne troškove koji su ipak pokriveni prikazanim cenama i ne naplaćuju se posebno.

 

Ovde nisu obuhvaćeni i drugi tokovi finansiranja JKP, kao što su budžetska izdvajanja i subvencije grada, niti funkcionisanje i nenamenska potrošnja takozvane „eko takse“ koju prikuplja grad. To bi prikazalo daleko nepovoljniju sliku za JKP nego što je ona to sada, ma koliko već bila nepovoljna.

 

Zahtev nije opravdan

 

Šta može i treba da bude zaključak ove male analize? Prvenstveno da zahtev nadzornog odbora JKP „Čistoća i zelenilo“ nije opravdan. Samim tim, Gradsko veće nije trebalo niti smelo da ga prihvati i odobri bez dodatnih analiza i podataka. Šta se pod time podrazumeva:

 

1. Analiza naplate potraživanja JKP kako od građana, tako od pravnih lica, javnih preduzeća i javnih ustanova, koja bi na jasan način pokazala strukturu duga, najveće dužnike, ali i rezultate sprovedenih mera prilikom naplate potraživanja, kao rezultat jasne strategije preduzeća.

 

2. Analiza strukture zaposlenih uz detaljnu strukturu potrebnih pozicija i odnosa operativnih zaposlenih izvršioca u odnosu na rukovodeće pozicije (tzv. „plave kragne“ i „bele kragne“). Ova analiza bi za rezultat morala prikazati javno i transparentno stvarno opterećenje, udeo u mesečnom računu, i koliko proizilazi od operativno zaposlenih izvršioca, a koliko od zaposlenih u administraciji, rukovodilaca, članova upravnih, izvršnih, nadzornih i raznih drugih odbora. To bi pokazalo konkretno u kom delu je neophodno izvršiti „rezanje“ i preraspodelu troškova. Povezano sa ovim, neophodno bi bilo i uraditi analizu interno i eksterno angažovanih lica. Zahvaljujući njoj bi se došlo do podatka koliko je zaista opterećenje troškova realno, a koliko se sredstava troši nenamenski.

 

Olakšati rad radnicima na terenu

 

3. Analizu reorganizacije preduzeća u odnosu na primenjive tehnologije i unapređenje operativnih kapaciteta. Jednostavan primer za ovo je broj zaposlenih angažovanih na operativnim poslovima izvršioca. Tako po jednoj ekipi za sakupljanje imamo i po tri ili četiri radnika, koji ručno podižu i prazne posude/kante za otpad. Ukoliko bi građanima bile obezbeđene standardizovane posude, koje se mogu prazniti na kamionima sa hidrauličnim sistemom podizanja, broj izvršilaca bi mogao da bude smanjen i izvršena unutrašnja preraspodela radne snage. Napominjem da ne zagovaram otkaze za izvršne radnike, niti bilo kakvo umanjenje zarada. Ovo su suštinski zaposleni na čijim leđima leži cela usluga i koji moraju biti adekvatno poštovani i nagrađeni. Ali, mnogo važniji efekat ovakvog unapređenja je smanjenje povreda i fizičkog opterećenja za radnike koji sada ručno podižu i prazne posude. Unapređenjem rada bi njihov posao bio značajno olakšan jer bi posude (sa točkićima) praktično dovlačili do vozila i upotrebom hidraulike ih praznili.

 

4. Analizu operativnih pokazatelja i ključnih indikatora performansi koji bi pokazali sve mogućnosti optimizacije. Počev od optimizacije potrošnje goriva, servisa, kvarova, guma, preko optimizacije ruta kretanja, popunjenosti vozila, iskorišćenja tovarnog kapaciteta vozila, iskorišćenja posuda i opreme, sve do optimizacije administrativnih poslova.

 

5. Jasnu i transparentnu analizu svih operativnih troškova (OPEX), zavisnih i nezavisnih, fiksnih i varijabilnih, koja bi bila svedena na konkretnu delatnost i konkretnu jedinicu mere, umesto dosadašnje prakse prikazivanja bilansa stanja i uspeha u konsolidovanoj formi. Na ovakav način stvorila bi se potpuno jasna i transparentna slika koja delatnost donosi profit, koja gubitak.

 

Umesto zaključka

 

JKP „Čistoća i zelenilo“ nema prava da zahteva povećanje cena sve dok ne izvrši jasne i transparentne analize svog poslovanja i ključnih indikatora performansi, dokle god ne obavlja svoju delatnost u punom obimu i kapacitetu na zadovoljstvo svih građana i dokle god ne izvrši restruktuiranje, kako bi se oslobodila balasta političkih „kadrova“, od kojih neke zaposleni nisu ni videli da dolaze na posao pa čak ni da potpišu sopstvene platne liste.

 

JKP „Čistoća i zelenilo“ mora da izvrši detaljnu optimizaciju svojih aktivnosti na svim nivoima i da prati troškove i prihode iz konkretnih delatnosti, kako bi mogla da pravovremeno vrši korekciju i izbegne situacije u kojoj se sada nalazi. Najzad, preduzeće mora da, zajedno sa lokalnom samoupravom, pokaže minimum poštovanja prema svojim građanima prikazujući sve navedeno javno, transparentno i lako dostupno. A možda tu i leži ključ svih problema!

 

Gojkan Stojinović,

Ekspert za upravljanje otpadom i cirkularnu ekonomiju

 

A kako u JKP „Čistoća i zelenilo“ pravdaju najavljeno poskupljenje usluga, možete PROČITATI OVDE.

 

Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

 

Podeli članak

1 Comment

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

sinovoz