Grad Vesti Zrenjanin

„Čistoća i zelenilo“ planira da podigne cene komunalnih i pogrebnih usluga

čistoća i zelenilo

JKP „Čistoća i zelenilo“ iz Zrenjanina planira da podigne cene komunalnih i pogrebnih usluga. To se navodi u izmenama i dopunama programa poslovanja ovog javnog komunalnog preduzeća za ovu godinu, koje je u ponedeljak doneo Nadzorni odbor. Izmene i dopune su usvojene i na današnjoj sednici Gradskog veća u Zrenjaninu.

 

„Čistoća i zelenilo“ predlaže korekciju cena iznošenja i deponovanja smeća za građane, ustanove i privredu, kao i paušal za prvu, drugu i treću kategoriju, pogrebne usluge, održavanje grobnica i staza. To pravda činjenicom da je na globalnom tržištu energenata došlo do ogromnih poremećaja. Pored povećanja cene dizel goriva i električne energije, poskupeli su i rezervni delovi, oprema i materijal koji preduzeće nabavlja u cilju nesmetanog pružanja usluga.

 

PROČITAJTE JOŠ: Raspisan još jedan konkurs za posao: HOTEL VOJVODINA zapošljava

 

„Uz troškove radne snage, sirovina, materijala i rezervnih delova, troškovi dizel goriva u strukturi cene usluga upravljanja otpadom imaju veliko učešće. U komunalnim preduzećima se, u proseku, ovo učešće kreće do 16,5 odsto. Preporuka je da bi na svakih deset odsto poskupljenja dizel goriva trebalo povećati cenu iznošenja smeća u proseku za 1,6 odsto“, navodi se u izmenama i dopunama programa poslovanja, koje je potpisao v.d. direktora JKP „Čistoća i zelenilo“ Nemanja Milinković.

 

Porasli i troškovi zaposlenih

 

U obrazloženju se dodaje i da su porasli troškovi zaposlenih, zbog konstantnog rasta minimalne cene rada. U ovom preduzeću, inače, 55 odsto zaposlenih prima osnovnu zaradu manju od važeće minimalne cene rada.

 

„Neophodno je povećanje cena komunalnih i pogrebnih usluga bar u meri koja bi omogućila pokriće uvećanih troškova poslovanja. Po metodologiji razvijenoj u Stalnoj konferenciji gradova i opština, smatra se da su cene pristupačne kada prosečni račun za te usluge nije veći od 1,5 odsto od prosečne neto zarade ostvarene u određenoj lokalnoj samoupravi. S obzirom na to da je prosečna neto zarada u Zrenjaninu, na osnovu podataka Republičkog zavoda za statistiku, u decembru 2021. godine iznosila 67.652 dinara (1,5 odsto iznosi 1.014,78 dinara), a da prosečan račun za usluge iznošenja smeća u gradu Zrenjaninu sa povećanim cenama iznosi 738 dinara, može se konstatovati da cene ovih usluga zadovoljavaju kriterijum pristupačnih“, navodi se u dokumentu.

 

Primena novih, korigovanih cenovnika, uslediće nakon dobijanja saglasnosti od strane Grada Zrenjanina.

 

Pratite portal zrenjaninski.com i na Instagramu

 

Poslednji put cene određenih usluga su korigovane u februaru prošle godine.

 

Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

 

Podeli članak

3 Comments

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

  • Zašto se cene formiraju na osnovu kvadrature stanova ili kuća ,a ne na osnovu broja članova domaćinstva,odnosno stanara.Slično kako radi Vodovod,kada izračunava utrošak vode.Količina smeća ne zavisi od kvadrature već od broja članova koji to smeće prave.