Grad Vesti Zrenjanin

DRŽAVNI REVIZOR: Zrenjanin uzor kako se sređuju javne finansije

duško pejović

Predsednik Državne revizorske institucije (DRI) i generalni državni revizor Duško Pejović kazao je da Zrenjanin može biti uzor drugim gradovima u tome kako se napreduje u sređivanju javnih finansija.

 

Pejović je ovo izjavio na 84. sednici Odbora za finansije, republički budžet i kontrolu trošenja javnih sredstava Narodne skupštine Republike Srbije, koja se održava u Zrenjaninu.

 

– Zrenjanin je jedan od gradova koji se izdvaja u spremnosti da unapredi ili je već unapredio finansijsko stanje. On može biti uzor kako se sređuje finansijsko stanje – ocenio je Pejović.

 

Pročitajte još: Priprema se rekonstrukcija Žitnog trga, ova lokacija će izgledati drugačije

 

On je na sednici predstavio Izveštaj o reviziji konsolidovanih finansijskih izveštaja završnog računa budžeta Grada Zrenjanina za 2018. godinu.

 

– Data je ocena sa rezervom, ali smo uočili da je poslednja revizija imala znatno manje grešaka u odnosu na ranije. Dakle, primetan je trend sređivanja stanja – kazao je Duško Pejović.

 

Predsednica Odbora za finansije, republički budžet i kontrolu trošenja javnih sredstava Narodne skupštine Aleksandra Tomić je kazala da se treći put u godini sednica organizuje van sedišta Skupštine. A unazad tri godine održava se u gradovima s najboljim upravljanjem javnim finansijama. I to na osnovu mišljenja Državne revizorske institucije.

 

grad zrenjanin
Foto: Zoran Bogaroški

 

Odlična saradnja Grada sa republičkim organima

 

Gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić je izrazio zadovoljstvo što je Zrenjanin domaćin jednom odboru Narodne skupštine.

 

– Istakao bih odličnu saradnju Grada Zrenjanina s republičkim organima, kako sa Skupštinom, tako i sa Vladom i svim resornim ministarstvima. Zajednički realizujemo značajne projekte. Zrenjanin važi za jedan od najatraktivnijih gradova u Srbiji za investiranje. Ulažemo velike napore kako bismo promovisali grad kao dobru sredinu za ulaganje i dobro mesto za život i rad – rekao je Janjić.

 

On je ukazao na veliki značaj učešća revizije u izradi konsolidovanog završnog računa grada. Inače, ovo je prvi put da Državna revizorska institucija, u saradnji sa stručnim službama grada, učestvuje u sastavljanju izveštaja. Ovakav metod rada DRI, naveo je on, omogućio je blagovremeno ukazivanje na potencijalne greške. Time se doprinelo kvalitetnijoj izradi finansijskih izveštaja.

 

Pročitajte još: Počela izgradnja pristana na reci Begej, vrednost radova 600.000 evra

 

Janjić je podsetio i da je 2016. godine počela s radom Jedinica za internu reviziju u gradu Zrenjaninu, koja od početka aktivno učestvuje u radu sa svim direktnim, indirektnim i ostalim korisnicima budžeta grada, u cilju unapređenja procesa poslovanja.

 

– Na sve konstatovane nepravilnosti Grad je brzo reagovao. Preduzeli smo radnje kako bismo otklonili uočene nepravilnosti i kako se ne bi pojavljivale u narednim finansijskim izveštajima – naveo je Janjić.

 

Podeli članak
sinovoz
FAM