Grad Vesti Zrenjanin

Počela izgradnja pristana na reci Begej, vrednost radova 600.000 evra

izgradnja pristana
Foto: Grad Zrenjanin

Izgradnja pristana na Begeju, koja predstavlja deo velikog projekta prekogranične saradnje između Rumunije i Srbije, počela je uklanjanjem trske na lokaciji između mosta u Zmaj Jovinoj ulici i lučnog pešačkog mosta u naselju Berbersko.

 

Izvađeni materijal se deponuje na kasetu pripremljenu na desnoj obali reke, kod Mužljanskog mosta. Na taj način, paralelno će se urediti dve lokacije uz reku. Naime, nakon završetka radova na izgradnji pristana i ovaj deo obale, kod Mužljanskog mosta, biće pristupačan i očišćen.

 

Begej na ovom mestu pravi veliku okuku i najširi je na čitavom toku kroz grad. Međutim, usled višedecenijskog neodržavanja plovnog toka i znatnog zamuljavanja, veći deo okuke je zarastao u trsku. Stoga je širina rečnog toka, praktično, prepolovljena. Uklanjanje velike površine pod trskom, sve do lučnog pešačkog mosta, prva je faza realizacije ovog projekta i trenutno se izvodi s dva plovna bagera i baržom, koja izvađeni materijal transportuje nizvodno i odlaže kod Mužljanskog mosta.

 

izgradnja pristana
Foto: Grad Zrenjanin

 

Izgradnja pristana trebalo bi da bude gotova za četiri meseca

 

Vrednost radova na uređenju Begeja i izgradnji pristana iznosi 600.000 evra. To je deo projekta BEGA – „Revitalizacija navigacione infrastrukture na Begeju“, ukupne vrednosti oko 14 miliona evra. U Srbiji se realizacija projekta odnosi na revitalizaciju kanala Begej na potezu od granice sa Rumunijom do hidrotehničkog objekta u Kleku, u dužini od 32,26 kilometara.

 

Projekat revitalizacije kanala Begej podrazumeva sanaciju hidrotehničkih objekata – prevodnica („šlajzova“) u Kleku i Srpskom Itebeju. Takođe, i izgradnju dvonamenske staze (radno-inspekcione i biciklističke), od granice sa Rumunijom do prevodnice u Kleku. Obuhvata i izgradnju marine – pristana u širem centru Zrenjanina, izradu tehničke dokumentacije za potrebe izmuljenja, deponovanja i remedijacije sedimenta na plovnom Begeju, kao i nabavku plovnog bagera i plovne kosačice za održavanje njegove plovnosti. Radovi su započeti 2017. godine, a završetak je planiran za 2021. godinu.

 

Pročitajte još: Ulica Žarka Zrenjanina ponovo otvorena za saobraćaj nakon rekonstrukcije

 

Koordinator realizacije ovog projekta, pomoćnik gradonačelnika Zrenjanina Duško Radišić, kaže da je rok za izgradnju pristana četiri meseca. Njegovom izgradnjom biće omogućen pristup obali turističkim brodićima. Putnici će moći da se bezbedno iskrcaju na uređenu levu obalu reke i u roku od desetak minuta stazom prošetaju do centra grada. Takođe, biće to i polazna tačka za turističku plovidbu ka Carskoj Bari, Kleku ili ka ušću Begeja u Tisu. Doneće, svakako, nove mogućnosti za razvoj nautičkog turizma u Zrenjaninu i srednjem Banatu.

 

U sklopu aktivnosti uređenja lokacije budućeg pristana organizovana je i ekološka akcija presađivanja drvoreda koji se nalazio iza nekadašnje fabrike „Sloga – Mideri“, uz biciklističku stazu sagrađenu 2016. godine između mosta u Zmaj Jovinoj i ulice Toše Jovanovića. Ovim je strma obala Begeja na tom potezu pripremljena za dalje radove i prilaz pristanu. Na njoj će se graditi betonski bedem za privezivanje čamaca.

 

Podeli članak

3 Comments

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

sinovoz