Foto dana Grad Vesti Zrenjanin

Dosad neviđene fotografije: Reformatska crkva obeležava vredan jubilej

reformatska crkva
Foto: volimzrenjanin.com

Reformatska crkva jedna je od verskih građevina u Zrenjaninu od velikog kulturno-istorijskog značaja. Objekat smešten nadomak najužeg centra grada, pored Palate pravde, ove godine obeležava vredan jubilej – 130 godina postojanja.

 

Reformatska crkva sagrađena je 1891. godine po planovima arhitekte Ferenca Zaboreckog iz Budimpešte. Nalazi se na širokom platou Kalvinskog trga i svojim upečatljivim izgledom vizuelno završava regulaciju Subotićeve ulice i Malog mosta u njenom produžetku.

 

PROČITAJTE JOŠ: Za rekonstrukciju parka “Putnikovo” odobreno 2,3 miliona dinara

 

– Crkva je komponovana kao jednobrodna građevina sa tri traveja i oltarskim prostorom u stilu neogotike. Pokušaj da se prizove gotika i njen dekorativni ansambl učinili su ovu građevinu jedinstvenom. Arhitektura starog jezgra time je dobila još jedan sloj koji je čini bogatijom – objašnjava istoričarka umetnosti Vesna Karavida, iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture Zrenjanin.

 

reformatska crkva
Foto: volimzrenjanin.com

 

Neobično ostvarenje gotičke arhitekture

 

Ovo neobično ostvarenje gotičke arhitekture, ljupko i lirično po utisku koji ostavlja, ima svoje prave vrednosti kao deo ambijenta.

 

PROČITAJTE JOŠ: Muče vas vlaga i buđ u kući ili stanu? “House” ima jednostavno rešenje!

 

– Otvorena i dobro saglediva, okružena zelenilom, crkva je do 1963. godine bila ograđena čipkastom ogradom od kovanog gvožđa. To je svakako upotpunjavalo njen optički doživljaj – ističe Karavida.

 

Unutrašnjost hrama prostorno je rešena jednostavno, bez akcentiranja raskoši i složene ikonografije na oltarima. Molitveni dom ima veliki broj sedišta. U crkvi se nalaze i orgulje pravljene u Beču u prvoj polovini 19. veka za potrebe prvobitne zrenjaninske sinagoge.

 

Pratite portal zrenjaninski.com i na Instagramu

 

– Objekat svojim arhitektonskim elementima, koji asociraju na stare gotičke katedrale, ima značaj za istoriju arhitekture sakralnih objekata u gradu. Njen kulturno – istorijski značaj opravdava se time što je ovo jedinstven primer takve vrste objekta u Zrenjaninu – zaključuje Vesna Karavida.

 

Više fotografija Reformatske crkve možete da pogledate na sajtu volimzrenjanin.com

 

reformatska crkva
Foto: volimzrenjanin.com

 

Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

 

Podeli članak

1 Comment

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

  • Prva fotografija ove priče nazvana je pogrešnim imenom.
    Umesto lepša strana grada bilo bi prikladnije nazvati je ružna strana grada.
    Da li će, bar zbog jubileja 130 godina postojanja, biti popravljena fasada ove crkve ?

sinovoz
FAM