Grad Vesti Zrenjanin

ALEJA VELIKANA: Jedinstveni spomen-kompleks u Karađorđevom parku

aleja velikana
Foto: Zoran Bogaroški

Aleja velikana u Karađorđevom parku predstavlja jedinstveni spomenički kompleks sa spomen-bistama 15 zaslužnih Zrenjaninaca i velikana koji su na neki način povezani sa našim gradom.

 

Karađorđev park na istoimenom trgu oformljen je u današnjem obliku 1954. godine. Nekadašnje vašarište je pretvoreno u prijatnu zelenu oazu nadomak centra grada, koju Zrenjaninci rado posećuju.

 

Park zauzima površinu od blizu 50.000 kvadratnih metara. Nakon formiranja dobio je zvaničan naziv Omladinski park koji, međutim, nikada nije zaživeo. Na obodu parka podignuta su i tri najveća gradska sportska objekta: Gradski stadion, kao i stara i nova hala sportova.

 

 

Osnovu parka čini jedinstvena Aleja velikana, sa spomen-bistama 15 zaslužnih građana i spomenikom palim borcima u Drugom svetskom ratu.

 

U Aleji velikana nalaze se spomen-biste akademskog slikara Uroša Predića, naučnika i privrednika Pavla Aršinova, velikog prosvetnog dobrotvora Nestora Dimitrijevića, kao i slikara i osnivača Umetničke kolonije u Ečki Tivadara Vanjeka.

 

Pročitajte još: VIRTUELNI HOR PANNONICA: 35 pevača poslalo snažnu muzičku poruku

 

Tu su i biste naučnika svetskog glasa Mihajla Pupina, lekara Vase Savića, kompozitora Antalfija Žiroša Dežea i sekretara obnovljenog Organizacionog odbora savremenih Olimpijskih igara Kemenja Ferenca.

 

 

Neke spomen-biste na meti huligana

 

Biste imaju i književnik i lični sekretar Vuka Stefanovića Karadžića Aleksandar Sandić, zatim glumac Toša Jovanović, slikar Konstantin Danil, novinar i urednik prvog gradskog lista na mađarskom jeziku „Torontal“ Lauka Gustav, književnik i prevodilac Radu Flora, košarkaški reprezentativac Vilmoš Loci i dirigent Slobodan Bursać.

 

Neke spomen-biste su se prethodnih godina našle na udaru huligana koji su ih oštetili. Primer je i spomen-bista Slobodana Bursaća. Bista je prvo nestala, a kada je postavljena nova, i ona je oštećena.

 

Zbog čega nekome smetaju naši velikani, pitanje je na koje se ne može naći smislen odgovor.

 

 

Podeli članak

1 Comment

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

  • Karađorđev park sa Alejom velikana je značajan deo Zrenjanina, dobro je što postoji, što je održavan i što se spominje. Neki sadržaji koji bi istakli njegovu ulogu u funkcionisanju grada i dali priliku da dođu do izražaja ljudi, institucije i događaji koji su na izvestan način vezani za Karađorđev park i Aleju velikana bili bi vrlo korisni na razne načine. Lepota, prostranstvo, mir i biste važnih ljudi mogu da pruže mogućnost za angažovanje zainteresovanih. Prošle godine sam prisustvovala jednom takvom zbivanju, bilo je impresivno.

sinovoz