Grad Vesti Zrenjanin

Akcija na zrenjaninskom jezeru, radnici kose drezgu (Foto)

akcija košenja

Akcija košenja drezge na zrenjaninskom „Jezeru 1“ započela je u sredu i posao bi trebalo da bude završen do kraja radne nedelje.

 

– Drezga se kosi iz čamca, podvodnom kosilicom. To je vodena biljka čiji koren je pod vodom a koja koristi kiseonik, pa je time štetna za životinjski svet. U sredu smo pokosili pola jezera, a uskoro završavamo posao u potpunosti. Potom sledi uklanjanje pokošene drezge iz vode – kaže za portal zrenjaninski.com Stevo Čorokalo, rukovodilac čuvarske službe u zrenjaninskoj ustanovi „Rezervati prirode“, koja obavlja posao košenja drezge i čišćenja jezera od te biljke.

 

„Jezero 1“ je jedno od tri jezera nastala svojevremenim presecanjem Begeja, a zovu ga i jezero kod „Žitoprodukta“. Deo je takozvane Begejske petlje, u koju spadaju još dva gradska jezera.

 

Pročitajte još: Komunalci uređivali zelene površine u parkovima, na redu dečija igrališta

 

Poslednja ozbiljnija rekonstrukcija jezera je obavljena 2008. godine kada su građevinske intervencije rađene na „Jezeru 2“. Od tada, nikakvih ozbiljnijih radova ni intervencija nije bilo.

 

Izmenama Odluke o uređenju grada Zrenjanina iz novembra 2017. godine, ovaj kompleks jezera sa primarnom i sekundarnom stanicom za prečišćavanje predato je na upravljanja ustanovi „Rezervati prirode“.

 

 

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.