Grad Vesti Zrenjanin

Akcija na zrenjaninskom jezeru, radnici kose drezgu (Foto)

akcija košenja

Akcija košenja drezge na zrenjaninskom „Jezeru 1“ započela je u sredu i posao bi trebalo da bude završen do kraja radne nedelje.

 

– Drezga se kosi iz čamca, podvodnom kosilicom. To je vodena biljka čiji koren je pod vodom a koja koristi kiseonik, pa je time štetna za životinjski svet. U sredu smo pokosili pola jezera, a uskoro završavamo posao u potpunosti. Potom sledi uklanjanje pokošene drezge iz vode – kaže za portal zrenjaninski.com Stevo Čorokalo, rukovodilac čuvarske službe u zrenjaninskoj ustanovi „Rezervati prirode“, koja obavlja posao košenja drezge i čišćenja jezera od te biljke.

 

„Jezero 1“ je jedno od tri jezera nastala svojevremenim presecanjem Begeja, a zovu ga i jezero kod „Žitoprodukta“. Deo je takozvane Begejske petlje, u koju spadaju još dva gradska jezera.

 

Pročitajte još: Komunalci uređivali zelene površine u parkovima, na redu dečija igrališta

 

Poslednja ozbiljnija rekonstrukcija jezera je obavljena 2008. godine kada su građevinske intervencije rađene na „Jezeru 2“. Od tada, nikakvih ozbiljnijih radova ni intervencija nije bilo.

 

Izmenama Odluke o uređenju grada Zrenjanina iz novembra 2017. godine, ovaj kompleks jezera sa primarnom i sekundarnom stanicom za prečišćavanje predato je na upravljanja ustanovi „Rezervati prirode“.

 

 

Podeli članak
sinovoz
FAM