Gastro kutak Vesti Zrenjanin

Pekmez od šljiva – slatko zadovoljstvo upakovano u teglu

pekmez od šljiva
Foto: Pixabay

Šljiva je voće jeseni. Iako se prve, ko zna odakle, pojave još u junu, one domaće, zrele, slatke, obeležavaju pozne letnje i prve jesenje dane. Dakle, vreme je za kuvanje pekmeza od šljiva.

 

Mnogi će se zakleti da je pekmez od šljiva najbolji pekmez od voća. Istina, primat mu je u poslednje vreme odnela kajsija, odnosno pekmez od kajsije, ali drži se šljiva i dalje.

 

Pekmez od šljiva kuva se tako što se šljive operu, izvadi im se koštica, pošećere se (ne treba mnogo šećera) i ostave da prenoće. Posle 24 sata sledi kuvanje. Pomalo u šerpu, pomalo mešanja i tako dok ne utrošite celu količinu. U rernu na slabu vatru da dobije koricu, celofan i na police.

 

Od skoro, u pekmez od šljiva domaćice dodaju razne arome: kockicu – dve čokolade, crne, gorke, ili koricu narandže ili cimet. Ranije su domaćice stavljale malo ruma.

 

Ipak, nema bolje arome od arome šljive.

 

Dobar za palačinke, odličan za krišku hleba

 

Pekmez od šljiva dobar je za palačinke, ali je ubedljivo najbolji za kifilice sa salom, one zimske sa sitnim šećerom gore. I odličan je za krišku hleba.

 

Dok još ima šljiva, a nisu ni skupe, skuvajte koju teglu pekmeza – dobro će vam doći ove zime.

 

I dok još ima šljiva napravite gomboce, o kojima je na stranicama ovog portala već bilo reči. I nisu knedle sa šljivama, nego gomobce.

 

A ako imate šljiva viška, probajte da ih osušite na suncu.

 

Pročitajte još: Gomboce od šljiva – poslastica koju vole mnogi od nas

 

U suvim šljivama, ako niste znali, krije se pravo malo bogatstvo. Kilogram suvih šljiva u rinfuzu, naime, košta od 400 dinara pa naviše. Ako ih kupite već upakovane, na akciji koštaju 140 dinara za 200 grama. Kad nije akcija, i ako ne obratite pažnju, možete ih kupiti i za 220 dinara. Negde su skuplje od suvih kajsija.

 

Šljive od suvog zlata.

 

Oni koji se time bave kažu da su prirodno sušene šljive, na suncu, i 1.000 dinara za kilogram.

 

Šta vas košta da probate.

 

Podeli članak
sinovoz
FAM