Gastro kutak Vesti Zrenjanin

DA LI JE PAMETNO: Dezinfekcija namirnica u doba koronavirusa?

pranje namirnica
Foto: Pixabay

Ono sa čime se trenutno susrećemo, pored velikog opreza i straha od zaraze, možemo podvesti pod termin: promena životnih navika. Redovnost pranja ruku mnogostruko je povećana, zajedno sa drugim korigovanim higijenskim navikama. Kretanje je smanjeno, što se preporučuje u još većoj meri, ali ostaje pitanje: šta nakon nabavke? Odlazak u prodavnicu danas je masovno snabdevanje i onim što je potrebno ali i onim što možda zatreba, ali povratak kući sa punim kesama znači i raspakivanje. Pojačana briga o higijeni podstakla je i pitanje o adekvatnom čišćenju namirnica.

 

Najveća opasnost od zaraze jeste blizak kontakt

 

Činjenica da prodavnice obilaze upravo ljudi, što znači da smo jedni drugima najveća opasnost od širenja zaraze, dovodi do širenja straha od toga da namirnice koje se dodiruju po rafovima ne unesu virus u dom.

 

Zato se sve više traže saveti o tretiranju proizvoda kupljenih u radnjama. Sapun, alkohol, hidrogen, asepsol… Dosta je preporuka, međutim, šta je najpametnije?

 

Sapun je za ruke, ne za ambalažu

 

Nema potrebe sapunom ili deterdžentom prati namirnice, jer usled nedovoljno dobrog ispiranja  mogu da se jave dijareja ili mučnina. Kao i uvek, voće i povrće pre upotrebe potrebno je temeljno oprati vodom, a lisnato povrće nije loše očistiti od prvih slojeva pre pranja.

 

Pročitajte još: KUVANJE U VANREDNIM OKOLNOSTIMA: Lep ručak za malo para

 

Oni koji svejedno zaziru od širenja virusa mogu ambalaže prebrisati krpom natopljenom alkoholom.

 

Pranje ruku i dalje najvažniji korak

 

Odlazak u prodavnicu znači i doticanje mnogih površina koje su potencijalna opasnost, od kvake i korpe do novca i novčanika. Kao i uvek, najvažnije je tokom kupovine uzdržavati se od dodirivanja lica rukama. Odmah po povratku, neophodno je detaljno oprati ruke sapunom, a to je veoma preporučljivo uraditi i nakon raspakivanja kupljenih namirnica.

 

Svako učestalije pranje ruku i tokom boravka kod kuće intenzivnija je mera prevencije koja je veoma dobrodošla.

 

Aleksandra Idvorjan 

 

Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

 

Podeli članak
sinovoz
FAM