• ZREPOK pokrenuo inicijativu da se trgovinama zabrani rad nedeljom

    Članovi udruženja „Zrenjaninski poslovni krug“ (ZREPOK) jednoglasno su odlučili da pokrenu inicijativu za zabranu rada nedeljom i za vreme državnih praznika u trgovinskoj delatnosti. Ovo se odnosi na prodavnice mešovite robe i tržne centre.   Inicijativa je proistekla iz činjenice da su građani za vreme vanrednog stanja i rigoroznih ograničenja uspevali da se snabdevaju osnovnim […]

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    ZREPOK pokrenuo inicijativu da se trgovinama zabrani rad nedeljom

    Članovi udruženja „Zrenjaninski poslovni krug“ (ZREPOK) jednoglasno su odlučili da pokrenu inicijativu za zabranu rada nedeljom i za vreme državnih praznika u trgovinskoj delatnosti. Ovo se odnosi na prodavnice mešovite robe i tržne centre.

     

    Inicijativa je proistekla iz činjenice da su građani za vreme vanrednog stanja i rigoroznih ograničenja uspevali da se snabdevaju osnovnim životnim namirnicama i ostalim potrepštinama za život, čak i u situacijama kada su prodavnice bile zatvorene tri uzastopna dana.

     

    – U prethodnom periodu zemlje u okruženju donele su odluku da se zabrani rad nedeljom. Sa ekonomske tačke gledišta ta odluka nije uticala negativno na nivo zaposlenosti radnika niti na poslovanje privrednih subjekata. U oblasti trgovine ima oko 200.000 zaposlenih, od toga su 70 odsto žene. Najnormalnija stvar humanog društva je obezbeđivanje uslova za život porodice. U situaciji kada zaposlena osoba mora da radi 28 dana u mesecu, ne možemo se pohvaliti činjenicom da je standard građana na adekvatnom nivou. Takve radne obaveze zaposlenih loše utiču na zdravlje, porodicu, ali i na kompletno društvo – navodi predsednik udruženja ZREPOK Budimir Jovanović.

     

    ZREPOK pozvao privrednike da podrže inicijativu

     

    Kako se navodi u saopštenju za javnost, ova odluka ne treba da bude posmatrana samo sa ekonomske strane, već mnogo šire. Odluka je, smatraju u ovom poslovnom udruženju, bitna kako sociološki, u smislu funkcionisanja porodice (porodični ručak, verski običaji), tako i kulturološki, u pogledu sistema vrednosti kada je reč o porodičnim događajima i zabavama.

     

    – Sa ekonomske strane posmatrano, trgovine bi se suočile sa preraspodelom radnih obaveza i rasporeda rada radnika. Radnici bi bili odmorniji. Ugostiteljski objekti bi imali veći prostor za rad i potencijalno više poseta. To u ovoj situaciji posle pandemije može biti pozitivno za njihov brži oporavak. Ono što je vrlo važno, jeste donošenje zakona koji ne dozvoljava izuzetke, kako bi se izbegao svaki vid zloupotrebe – ističe Jovanović.

     

    Pročitajte još: Trenutno se gradi oko 500 stanova, najveće gradilište u Maloj Americi

     

    ZREPOK je ovu inicijativu dostavio nadležnim ministarstvima, Vladi Republike Srbije, Narodnoj skupštini Republike Srbije, ali i drugim asocijacijama radnika i poslodavaca. Udruženje je pozvalo privredne subjekte da se u znak poštovanja prema svojim zaposlenim radnicima pridruže inicijativi za ukidanje rada nedeljom i za vreme državnih praznika.

     

    „Omogućite zaposlenima da vikend provedu sa svojim porodicama“, zaključuje se u pozivu upućenom privrednicima.

     

    Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

    Komentari 3

    1. Kao privatnik, podržavam inicijativu! Tokom vanrednog stanja uvideli smo svi da možemo bez trgovina, kafića… ne jedan nego i više dana. Neka nedelja bude odmor za SVAKOG!

    2. Pravda za kelnere! Treba zatvoriti bircuze nedeljom. Oni su manje važni za život od prodavnica. A konobari imaju pravo da odu u crkvu i na porodični ručak.

    3. Ajde da nedeljom ne radi zdravstvo i policija, pa kad se razboli neko, ili pobije neka sačeka ponedeljak.
      Bolje bi bilo trgovcima da traže manje radnih sati i veće plate nego što traže neradne nedelje. To nema smisla.

    Napiši komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


    NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Ekonomija