Ekonomija Vesti Zrenjanin

Zrenjaninski privrednici: Ne smemo dozvoliti da se odustane od izgradnje auto-puta

izgradnja auto-puta jedna od tema na sastanku koji je organizovao zrepok
Borislav Umićević, Goran Kovačević i Budimir Jovanović

Izgradnja auto-puta Beograd – Zrenjanin – Novi Sad najveći je infrastrukturni projekat u ovoj sredini i ne smemo dozvoliti da se odustane od te investicije, rečeno je na današnjem radnom doručku koji su ovdašnji vodeći privrednici, okupljeni u udruženju „Zrenjaninski poslovni krug“ (ZREPOK), održali sa predstavnicima medija.

 

Vlasnik kompanije „Keramika Jovanović“ Budimir Jovanović je, govoreći o ovoj temi, kazao da od auto-puta još uvek nema ništa i da se sve manje u javnosti priča o njemu.

 

PROČITAJTE JOŠ: Treći krug nagradnog takmičenja: Pametno recikliraj za pametne nagrade

 

– Neke druge sredine su danas mnogo aktuelnije. Zato treba izvršiti pritisak da se ne odustane od ovog projekta ili da se ne desi da, umesto auto-puta, dobijemo brzu saobraćajnicu – istakao je Jovanović.

 

On je podsetio i da je ZREPOK još 2021. godine uputio primedbu na Nacrt prostornog plana područja posebne namene koridora auto-puta Beograd – Zrenjanin – Novi Sad. Privrednici, naime, smatraju da petlju „Ečka“ treba pomeriti za oko tri kilometra bliže Zrenjaninu, kako bi bila locirana neposredno uz industrijsku zonu „Jugoistok“, odnosno što bliže budućem fabričkom kompleksu „Linglong“. Međutim, njihov predlog ni do danas nije uzet u razmatranje.

 

Ni problem sa vodom još nije rešen

 

Predsednik „Zrenjaninskog poslovnog kruga“ Goran Kovačević je, govoreći o situaciji u gradu, ukazao i na dugogodišnji problem sa vodom za piće u Zrenjaninu, koji još uvek nije rešen.

 

– Pitanje vode je ostalo otvoreno. Plaši nas da će ono što nam se sada nudi biti kratkoročno i skupo rešenje. Problem je što vi kontinuirano jednu lošu sirovinu morate da pretvarate u vodu za piće. To ne bi bio slučaj sa izgradnjom regionalnog vodovoda – istakao je Kovačević.

 

Vlasnik kompanije „UM-Ing“ Borislav Umićević je govorio o izgledu Zrenjanina, poredeći ga sa ostalim evropskim gradovima.

 

– Niko ne vodi računa o fasadama u našem gradu, pa je gradsko jezgro katastrofa. Naselje Bagljaš je nekada bilo sinonim za novi deo grada. Sada su i tamo fasade na zgradama jako loše. Trebalo bi pokrenuti inicijativu da se to uredi – naglasio je Umićević.

 

Na sastanku sa novinarima bilo je reči i o padu broja stanovnika u gradu Zrenjaninu sa okolnim selima, ali i u celom srednjem Banatu. To se odrazilo i na odliv stručnog kadra.

 

– Naša kompanija ne može ovde da nađe kvalitetan kadar, što nije bio slučaj pre pet godina. Zbog toga razmišljamo da otvorimo kancelariju u Novom Sadu – istakao je Umićević.

 

 

Neto dobit manja, broj radnika veći

 

Sumirani su i poslovni rezultati članica ZREPOK grupacije za prošlu godinu. Poslovni prihod je iznosio 76,3 milijarde dinara, što je 17,6 odsto više u odnosu na 2021. godinu. Neto dobit je, s druge strane, bila 3,37 milijardi dinara, odnosno 7,56 odsto manje nego u godinu dana ranije. Broj zaposlenih u firmama članicama „Zrenjaninskog poslovnog kruga“ je porastao na 5.881, što je 6,25 odsto više u odnosu na 2021.

 

PROČITAJTE JOŠ: Program uređivanja građevinskog zemljišta: Za radove na 14 lokacija 2,4 milijarde dinara

 

– Ozbiljan problem je manjak domaćih investicija. Nijedna zemlja u svetu se nije razvila samo na bazi stranih investicija – naglasio je Goran Kovačević i dodao da zrenjaninske privrednike brinu i inflacija i pad kupovne moći stanovništva.

 

Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

 

Podeli članak