Ekonomija Vesti Zrenjanin

Usvojen plan reorganizacije i obustavljen stečaj u preduzeću „Taraš“

sud u zrenjaninu

Rešenjem Privrednog suda u Zrenjaninu obustavljen je stečaj u poljoprivrednom preduzeću „Taraš“ iz istoimenog sela, jer je usvojen plan reorganizacije čijom realizacijom bi trebalo da budu rešeni poslovni problemi u koje je zapao ovaj kolektiv.

 

Plan reorganizacije je sudu podneo stečajni upravnik Vasilije Jovanović, koji će narednih godina nadgledati njegovo sprovođenje. Istim rešenjem suda Jovanoviću je određena nagrada za rad u iznosu od 6,7 miliona dinara.

 

Na čelu preduzeća i u narednom periodu će biti doskorašnji zakonski zastupnik Milan Repija, sa mesečnom neto platom od 85.000 dinara. Za stručno lice koje će biti angažovano na sprovođenju plana reorganizacije određen je Žika Kevrešan, uz naknadu od 33.843 dinara na mesečnom nivou.

 

PROČITAJTE JOŠ: Javni konkurs za zapošljavanje u JP „Pošta Srbije“ biće otvoren 4. maja

 

Prema usvojenom planu, određene kategorije poverilaca namirene su u roku od četiri do 14 dana od pravosnažnosti rešenja. Preduzeću „Bramar plus“ iz Đurđeva, koje je i podnelo zahtev za otvaranje stečaja, ukupno potraživanje će biti isplaćivano u narednih deset godina, sa grejs periodom od dve godine.

 

Višemilionska potraživanja imaju i Željko Lazić iz Elemira i JVP „Vode Vojvodine“, koja će im biti namirena pod istim uslovima. Inače, deo potraživanja Lazića, od 20,2 miliona dinara, kao i firme „Bramar plus“, od 30,3 miliona dinara, konvertovana su u udele u kapitalu preduzeća.

 

U stečaju od septembra prošle godine

 

Stečaj u poljoprivrednom preduzeću „Taraš“ otvoren je početkom septembra prošle godine. To je učinjeno na predlog preduzeća „Bramar plus“ iz Đurđeva, zbog duga od 77.844.787 dinara. Sud je konstatovao da je u trenutku otvaranja stečaja račun preduzeća „Taraš“ doo neprekidno bio u blokadi 276 dana, odnosno od 4. decembra 2020. godine, na iznos od 1.552.082 dinara.

 

PROČITAJTE JOŠ: Menjačnica „Spin“ omogućila plaćanje računa i platnim karticama

 

Preduzeće „Taraš“ doo osnovano je u decembru 2000. godine i bavi se poljoprivrednom proizvodnjom. Prema podacima iz Agencije za privredne registre, najveći deoničari preduzeća bili su „Bramar plus“ iz Đurđeva, sa oko 39,5 odsto udela, i Željko Lazić sa 39 odsto udela.

 

„Taraš“ doo je već godinama u problemima. Pre četiri godine, Privredni sud je usvojio unapred pripremljeni plan reorganizacije, koji je trebalo da pomogne preduzeću da izađe iz teškoća. To se očigledno nije dogodilo i stečaj je bio logičan potez.

 

Pratite portal zrenjaninski.com i na Instagramu

 

Iako prethodni pokušaj reorganizacije nije uspeo, „Tarašu“ je očigledno data još jedna šansa.

 

Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

 

Podeli članak

1 Comment

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

 • BLAGO NAMA, DRUGOVI SU SE DOGOVORILI!!!
  „STRUČNJACI“ ZA POLJOPRIVREDU VODE „PREDUZEĆE“ I SAMI SEBI PRAVE GUBITKE!!!
  AKO SE TU MALO BOLJE „ZAGREBE“…
  A, KOLIKO SU PAŠNJAKA RAZORALI, DA LI ZNATE!!!???
  IMA KO ZNA, I TE PAŠNJAKE TREBA VRATITI STOČARIMA!!!
  VALJDA ĆE SE PITATI I SPECIJALNI REZERVAT PRIRODE „OKANJ BARA“, KOJI GAZDUJE TIM TERENIMA!
  PITANJA IZ ELEMIRA!