Ekonomija Vesti Zrenjanin

Usvojen novi Zakon o bezbednosti i zdravlju na radu, evo šta radnici imaju od toga

zakon o bezbednosti i zdravlju na radu
Foto: Freepik

Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Vlade Republike Srbije saopštilo je da je Narodna skupština 28. aprila, na Međunarodni dan bezbednosti i zdravlja na radu, posle 18 godina, usvojila novi Zakon o bezbednosti i zdravlju na radu. On u sistem zaštite prava radnika uvodi niz novina i u potpunosti je usaglašen sa evropskim standardima.

 

Uvođenjem novih mera i obaveza za poslodavce, novi zakon će unaprediti postojeći sistem bezbednosti i zdravlja na radu sa ciljem sprečavanja povreda na radu, profesionalnih bolesti i bolesti u vezi sa radom.

 

PROČITAJTE JOŠ: Na području Srednjobanatskog okruga prošle godine se dogodile 582 povrede na radu

 

Neke od novina koje usvojeni zakon donosi jesu veća zaštita zdravlja zaposlenih propisivanjem obaveze poslodavca da zaposlenog na njegov zahtev uputi na lekarski pregled koji odgovara rizicima na radnom mestu u redovnim intervalima. Troškovi lekarskih pregleda padaju na teret poslodavca.

 

Propisuje i periodične obuke za bezbedan i zdrav rad zaposlenog, koji radi na radnom mestu sa povećanim rizikom, kao i rukovodilaca, najkasnije u roku od jedne godine od dana prethodne obuke.

 

Takođe, nove zakonske mere propisuju uređivanje preventivnih mera za visokorizične poslove. Poslodavac je dužan da utvrdi način za izdavanje dozvole za rad i da je obezbedi prilikom izvođenja radova na visini, u dubini, u prostoru sa potencijalno eksplozivnim atmosferama i slično.

 

Novim zakonom pooštrena kaznena politika

 

Podizanje nivoa kompetencije stručnjaka za bezbednost i zdravlje na radu, kao i licenciranje svih fizičkih lica koji obavljaju poslove bezbednosti i zdravlja na radu jedna je od značajnijih mera novog zakona. Kako bi se obezbedila efikasnija primena Zakona, menja se način vršenja nadzora. To je učinjeno da bi se ujednačilo postupanje inspektora rada i povećanje ovlašćenja inspekcije kada je u pitanju delatnost građevinarstva.

 

Značajna novina je i propisivanje obaveza inspektora rada da zabrani rad na gradilištu kada utvrdi da su neposredno ugroženi bezbednost i zdravlje zaposlenog. Zabrana rada izriče se investitoru za celo gradilište. Traje dok traju okolnosti koje dovode do ugrožavanja bezbednosti i zdravlja zaposlenog, a najmanje tri, odnosno 15 ili 30 dana u zavisnosti koliko puta su utvrđene okolnosti koje dovode do ugrožavanja bezbednosti i zdravlja na radu na gradilištu, kada utvrdi da su neposredno ugroženi bezbednost i zdravlje zaposlenog.

 

PROČITAJTE JOŠ: Od sutra skuplji struja i gas: Evo koliko će prosečno po domaćinstvu biti viši računi

 

Novim zakonom pooštrena je kaznena politika. Maksimalne novčane kazne su udvostručene i propisana su 73 različita prekršaja zbog povreda zakona.

 

„Bolja zakonska rešenja obezbediće stvaranje uslova za bezbedniju i zdraviju radnu sredinu koja omogućava zaposlenima da produktivno rade do odlaska u penziju. Doprineće i povećanju produktivnosti na radnom mestu. Novi Zakon o bezbednosti i zdravlju na radu će podstaći ekonomski rast, zapošljavanje i poboljšanje funkcionisanja tržišta rada“, navodi se u saopštenju.

 

Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

 

Podeli članak