• Ukinuta presuda za spornu privatizaciju Fabrike lekova „Jugoremedija“

    Apelacioni sud u Beogradu je u celosti ukinuo prvostepenu presudu optuženima u slučaju Fabrike lekova „Jugoremedija” iz Zrenjanina, koja se nalazi na spisku 24 sporne privatizacije u Srbiji. Sud je naložio da se okrivljenima suđenje ponovi pred Specijalnim sudom.   Podsetimo, Posebno odeljenje za organizovani kriminal Višeg suda u Beogradu je pre dve godine osudilo […]

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    Ukinuta presuda za spornu privatizaciju Fabrike lekova „Jugoremedija“

    Apelacioni sud u Beogradu je u celosti ukinuo prvostepenu presudu optuženima u slučaju Fabrike lekova „Jugoremedija” iz Zrenjanina, koja se nalazi na spisku 24 sporne privatizacije u Srbiji. Sud je naložio da se okrivljenima suđenje ponovi pred Specijalnim sudom.

     

    Podsetimo, Posebno odeljenje za organizovani kriminal Višeg suda u Beogradu je pre dve godine osudilo Jovicu Stefanovića Ninija, bivšeg vlasnika i generalnog direktora zrenjaninske „Jugoremedije“ na kaznu zatvora u trajanju od četiri godine. On je proglašen krivim zbog produženog krivičnog dela zloupotreba ovlašćenja u privredi.

     

    PROČITAJTE JOŠ: Otpušteni radnici Srpske fabrike stakla, tražeći pravdu, stigli i do Zrenjanina

     

    Optužnicom je bilo obuhvaćeno još troje okrivljenih. To su bivši direktor „Jugoremedije“ za organizaciona, ekonomska i pravna pitanja Zlatko Marković, nekadašnja direktorka firme „MD Nini“ Olga Antić, kao i direktor privrednog društva „Nini farmacija” i „Remevita” Dobrica Živković. Njih troje je oslobođeno optužbe.

     

    Oni su se teretili da su još 2002. godine, zloupotrebama na štetu „Jugoremedije“, pribavili protivpravnu imovinsku korist za povezana privredna društva čiji je većinski vlasnik preduzeće MD „Nini” iz Niša, a čiji je osnivač i vlasnik Jovica Stefanović.

     

    Presuda ukinuta po žalbama tužioca i branioca

     

    Presuda je ukinuta po žalbama tužioca za organizovani kriminal i branioca okrivljenog u kojima se ukazuje da je prvostepeni sud pogrešno primenio zakon.

     

    Apelacioni sud je konstatovao da prvostepeni sud „nije u potpunosti rešio predmet optužbe“. Zbog toga je ukinuo presudu i naložio ponavljanje suđenja.

     

    Pratite portal zrenjaninski.com i na Instagramu

     

    Makedonska firma „Jaka 80“, kontroverznog biznismena Jovice Stefanovića, 2002. godine je kupila „Jugoremediju“. Posle višemesečnih radničkih protesta, koje je predvodio tadašnji radnički lider Zdravko Deurić, raskinut je ugovor o privatizaciji. Preduzeće su nakon toga preuzeli mali akcionari. Oni su sve vreme tvrdili da je Nini upropastio fabriku i da mu je to dozvolio tadašnji državni vrh.

     

    Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

    Komentari 0

    Napiši komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


    NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Ekonomija