• Strukovna udruženja traže: Hitno ukinuti meru privremene zabrane obavljanja delatnosti

    Predstavnici 20 strukovnih udruženja predali su juče Ministarstvu privrede zajedničku inicijativu, koja se odnosi na ukidanje mere privremenog zatvaranja legalno registrovanih privrednih subjekata.   Na jučerašnjoj konferenciji za novinare, održanoj ispred zgrade Ministarstva privrede, istaknuto je da sve poslovne asocijacije podržavaju odlučnu borbu države protiv sive ekonomije. Međutim, stava su da je neophodno pod hitno […]

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    Strukovna udruženja traže: Hitno ukinuti meru privremene zabrane obavljanja delatnosti

    Predstavnici 20 strukovnih udruženja predali su juče Ministarstvu privrede zajedničku inicijativu, koja se odnosi na ukidanje mere privremenog zatvaranja legalno registrovanih privrednih subjekata.

     

    Na jučerašnjoj konferenciji za novinare, održanoj ispred zgrade Ministarstva privrede, istaknuto je da sve poslovne asocijacije podržavaju odlučnu borbu države protiv sive ekonomije. Međutim, stava su da je neophodno pod hitno ukinuti meru privremene zabrane obavljanja delatnosti jer je, kako se navodi u obrazloženju, ona prevaziđena i štetna za obe strane.

     

    PROČITAJTE JOŠ: Vladimir Kovač o Digitalk konferenciji: Izazov je iznenaditi publiku nečim novim

     

    „Srbija ima neuporedivo najstrože, odnosno drakonske kaznene odredbe za poreske prekršaje. Čak i kada su u pitanju tehničko-administrativni propusti, a ne suštinske utaje. Samo u Srbiji postoji mera zabrane rada na tri meseca i godinu dana prilikom ponovljenog prekšaja, što najčešće predstavlja poslovno uništenje. U zemljama EU ova mera ne postoji“, naveli su potpisnici inicijative.

     

    Problem je što poreski inspektori često zatvaraju objekte i kada dobiju fiskalni račun, a pronađu minornu razliku u stanju pića ili novca u kasi. To je, navode u strukovnim udruženjima, najčešće posledica najbanalnijih grešaka, a ne nekucanja računa.

     

    „Radnje se zatvaraju i ako preduzetnik ima pomoć u poslu od strane člana porodice. To je potpuni apsurd. Razlika u piću ili pomoć od strane supruga ne predstavlja utaju poreza“, navode podnosioci inicijative.

     

    Novi poreski zakoni ne prave probleme samo ugostiteljima

     

    Na jučerašnjoj konferenciji najviše je bilo predstavnika ugostitenja. Međutim, novi poreski zakoni ne prave probleme samo ugostiteljima, već svima koji se bave maloprodajom.

     

    Izvršna direktorka Unije poslodavaca Zrenjanina Izabela Balint je iznela još jedan veliki problem sa fiskalnim kasama, a to je da nije predviđen alternativni vid naplate prilikom prestanka rada kase. Stoga se desi da objekti prestanu sa radom dok se ne otkloni problem sa kasom što može potrajati i dan – dva. A to je veliki gubitak kako za posao tako i za državu.

     

    Kliknite na ovaj link i zapratite portal zrenjaninski.com i na Instagramu

     

    – U svim okolnim zemljama ovo je rešeno tako što se fiskalni blok računi overe u poreskoj upravi. Oni se upotrebljavaju dok se ne otkloni problem sa kasom – kazala je Izabela Balint.

     

    Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

    Komentari 0

    Napiši komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


    NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Ekonomija