• Vladimir Kovač o Digitalk konferenciji: Izazov je iznenaditi publiku nečim novim

    Događaji posvećeni IT industriji i elektronskoj trgovini, E-Commerce Days i Digitalk konferencija, biće održani u Zrenjaninu u drugoj polovini aprila. Naš grad će, zahvaljujući njima, tih dana ponovo biti centar IT industrije u Srbiji, ali i regionu.   O tome kako je sve počelo, šta nas sve očekuje ove godine i gde se danas nalazi […]

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    Vladimir Kovač o Digitalk konferenciji: Izazov je iznenaditi publiku nečim novim

    Događaji posvećeni IT industriji i elektronskoj trgovini, E-Commerce Days i Digitalk konferencija, biće održani u Zrenjaninu u drugoj polovini aprila. Naš grad će, zahvaljujući njima, tih dana ponovo biti centar IT industrije u Srbiji, ali i regionu.

     

    O tome kako je sve počelo, šta nas sve očekuje ove godine i gde se danas nalazi Zrenjanin kada je reč o ovoj najbrže rastućoj grani privrede, za portal zrenjaninski.com govori Vladimir Kovač, jedan od osnivača Digitalk konferencije.

     

    Prošle godine je održan prvi Digitalk u Zrenjaninu. Kako bi ga ocenio sa ove vremenske distance?

     

    Prošla godina je bila zaista veoma čudna i dinamična kada je event industrija u pitanju. Krenuli smo sa novim brendom, a u trenutku kada smo počeli sa organizacijom konferencija u Zrenjaninu još uvek su bile na snazi prilično stroge epidemiološke mere. U tako neizvesnim okolnostima, u veoma kratkom roku, uspeli smo da nakon dve godine pauze ponovo od Zrenjanina napravimo centar IT industrije na četiri dana.

     

    Tokom četiri dana, koliko su trajali E-Commerce Days i Digitalk konferencija, ugostili smo oko 750 učesnika iz cele Srbije, ali i regiona. Posetioci su pokazali da su ljudi željni događaja i da ništa virtuelno i digitalno ne može zameniti kontakt uživo. To je negde posebna draž konferencija. S druge strane, Zrenjanin i Zrenjaninci su pokazali da nisu zaboravili da znaju da budu dobri domaćini. Posebno bih pohvalio Hotel „Vojvodina“, koji je sa nama delio sve trenutke neizvesnosti u periodu pripreme, kao i zrenjaninske ugostitelje. Oni su zaista dali sve od sebe da svi posetioci uživaju tokom boravka u našem gradu. Sve u svemu, prošlogodišnja konferencija nam je dala snagu i energiju da 2022. godinu završimo upravo onako kako smo planirali, sa velikim uspesima i sa dva velika realizovana događaja pod brendom Digitalk.

     

    digitalk

     

    Ove godine nas očekuje drugo izdanje. Hoće li biti nekih novina u organizaciji i da li je lakše organizovati prvi Digitalk ili drugi, kada publika očekuje da pomerite granice postavljene na prethodnom događaju?

     

    Prošle godine smo u Zrenjaninu realizovali prvu konferenciju pod brendom Digitalk. Međutim, ne treba da smetnete sa uma da se mi poslednjih petnaest godina bavimo ovim i da smo prisutni na IT sceni. Iza nas je sigurno stotinak organizovanih događaja. U tom kontekstu, ne mogu da kažem da je ove godine nešto teže. Ipak, svakako je izazov iznenaditi publiku nekim novinama i naravno kvalitetnim programom. To nam je uvek prioritet. Pokušaćemo da optimizujemo sve što smatramo da može bolje. Potrudićemo se da ove godine kroz promociju konferencije ispromovišemo i sam grad Zrenjanin. To ćemo učiniti kroz opis ponude ugostiteljskih, kulturnih i zabavnih sadržaja. Zaista smatramo da Zrenjanin ima šta da ponudi.

     

    Ove godine se zbog kalendarskog rasporeda pravoslavnog i katoličkog Uskrsa naš događaj dešava nešto malo kasnije nego uobičajeno. Naime, 20. i 21. aprila se održavaju E-Commerce Days, a Digitalk konferencija od 21. do 23. aprila. Nadamo se značajno lepšem vremenu, pa ukoliko nas ono posluži, potrudićemo se da i to iskoristimo i neke od sadržaja realizujemo napolju.

     

    Možeš li nam otkriti deo programa ovogodišnjeg Digitalka i ko će biti predavači?

     

    Osim što smo prošlu godinu proveli organizujući naše konferencije, potrudili smo se da posetimo većinu sličnih događaja u regionu, da ostvarimo neke nove kontakte, čujemo neke nove predavače i, naravno, pohvatamo neke nove „fore“ kada su događaji u pitanju. To iskustvo ćemo sigurno primeniti u organizaciji ovogodišnjeg događaja i dati sve od sebe kada su predavači u pitanju. S obzirom na to da nam je ostalo više od dva meseca do Digitalk događaja, ne bih još otkrivao imena. Biće vremena i prilike za to.

     

    Prošle godine smo pokazali da smo, kada je naš E-Commerce događaj u pitanju, u stanju da okupimo u Zrenjaninu čitav ekosistem. Stoga ćemo ove godine uložiti dodatni napor da na E-Commerce days dovedemo neke zaista respektabilne predavače. Ovo je ujedno i poziv zrenjaninskim privrednicima da iskoriste priliku što se jedan ovakav premium poslovni događaj dešava u našem gradu. Neka iskoriste prednost domaćeg terena i budu posetioci ove celine našeg događaja.

     

    Tri besplatna meetup-a

     

    Kada je konferencija u pitanju, s obzirom na to da smo imali dve godine pauze zbog pandemije, odlučili smo se da sve one mlade koji nisu imali prilike da posete konferenciju u Zrenjaninu uvedemo malo u priču i program koji se može očekivati u aprilu. Da se ne bi sve svodilo na jedan događaj u toku godine, odlučili smo se da u mesecima koji prethode konferenciji organizujemo tri meetup-a. Oni će biti potpuno besplatni i na njih ćemo dovoditi predavače iz drugih gradova Srbije.

     

    Svaki meetup će imati drugu tematiku i biće prilika da se Zrenjaninci koji su zaljubljenici u IT druže kako među sobom, tako i sa ljudima koje ćemo svaki put dovoditi iz drugih gradova. Ovo je možda najveća novina i naš poklon Zrenjanincima.

     

    digitalk meetup

     

    Naredne nedelje nas očekuje prvi meetpp, na kojem će biti reči o predstojećem Digitalku. Reci nam nešto o njemu, gde će i kad tačno biti održan, šta publike može da očekuje?

     

    Digitalk Meetup će se održati u četvrtak, 9. februara, od 19 časova, u StartIt centru Zrenjanin. Prvi meetup ćemo iskoristiti da publiku malo upoznamo sa Digitalk konferencijom u Zrenjaninu i šta to mogu da očekuju ove godine. Ispričaćemo im i kako sve to izgleda. Mi ćemo se, s druge strane, potruditi da ovaj događaj iskoristimo da upoznamo neke nove klince i Zrenjanince koje do sada nismo poznavali i koji su u međuvremenu stasali i interesuju se za neke zanimljive stvari iz domena inovacija, tehnologije i IT-a.

     

    Predavač na prvom Digitalk Meetup-u biće niko drugi do moj veliki prijatelj i partner u Digitalk-u Ivan Minić. U pitanju je čovek koji je stvarao IT zajednicu i kojoj se uvek vraća kroz veliki broj predavanja i događaja. Naslov predavanja je Da je lako, ne bi mene zvali. U ovom predavanju Ivan će publiku prošetati kroz prethodnih dvadesetak godina svoje karijere i neke zanimljive trenutke i projekte i to kako je postao „onaj koga zovu da reši problem“. Objasniće zašto je to dobro, kada baš i nije, i kako je, ponekad, ipak moguće napraviti nešto za šta svi misle da je nemoguće.

     

    Uzimajući u obzir ograničen prostor u StartIt centru, broj posetilaca će biti ograničen na pedeset. Prijave će se realizovati putem posebne online forme. Kroz odabir prijavljenih pokušaćemo da damo prednost upravo onima koji imaju najveće ambicije da svoje karijere razvijaju u pravcu IT-a i digitalnih tehnologija.

     

    Kao organizator, pokušavaš da u Digitalk događaj uključiš širu IT zajednicu u gradu. Imaš li podršku drugih predstavnika ove industrije i institucija koje se bave obrazovanjem mladih IT stručnjaka?

     

    Mnogo sam vam zahvalan na ovom pitanju. Poznat sam po tome što sam veoma otvoren, direktan i iskren. Pošto sticajem okolnosti živim u Beogradu, zaista nemam nikakve potrebe da bilo kome na lokalu podilazim. Za mene je ovo što radim u Zrenjaninu mnogo više od posla i jednog događaja. To je tako uvek bilo, pa i sada kada sve to radimo pod brendom Digitalk. Bitni su mladi u Zrenjaninu i kreiranje kvalitetnih sadržaja za njih koji jedino mogu da utiču na to da li će ostajati u Zrenjaninu ili ne. Tu mislim i na edukativne događaje, kulturne, zabavne sadržaje i uopšte prilike i mogućnosti da se mladi iskazuju.

     

    Kada je IT u pitanju, pandemija je sve nekako usporila, pogotovo u manjim sredinama poput Zrenjanina. Ono što bih istakao kao pozitivne stvari vezane za sam grad Zrenjanin jeste to da zaista ima puno mladih koji su željni znanja, koji vole ovaj grad i koji žele sebe da vežu i privatno i profesionalno za Zrenjanin. Oni samo traže prilike i mogućnosti koje mi treba da im pružimo. Veoma važno je napomenuti da, bar što se ove tematike tiče, lokalna administracija na čelu sa gradonačelnikom Simom Salapurom, zaista ima sluha za mlade. Žele da saslušaju, pomognu i podrže inicijative koje su vezane za ovu tematiku.

     

    Promene na Tehničkom fakultetu su morale da se dese

     

    Pored pojedinaca koji su godinama predvodnici lokalne IT zajednice, poput Milana i Marijane Milićev, WordPress zajednice, StartIt centra i još nekoliko pojedinaca, na žalost nema neke konkretne inicijative koja ima jasne ciljeve i aktivnosti. Od kompanija koje su prisutne na zrenjaninskom IT tržištu pohvalio bih i istakao Levi9. Oni su zaista uvek veoma posvećeni razvoju lokalne zajednice i podršci obrazovnim institucijama. Međutim, tu se otprilike završava sva priča, uz možda nekoliko izuzetaka koje slučajno nisam pomenuo ovom prilikom.

     

    Napomenuću da mi je drago što čujem da se na Tehničkom fakultetu dešavaju određene promene. To je nešto što je, duboko verujem, moralo da se desi. Nezadovoljstvo studenata je bilo nešto što se dugo vremena slušalo, uz veliki odliv kadrova.

     

    Zrenjaninu treba fokus na mlade, jedna jasna inicijativa koja razume mlade i njihove potrebe, ali i razumevanje kako funkcioniše digitalna ekonomija i IT industrija. Tek tada će se napraviti koraci koji su jasni, vidljivi i koji, naravno, daju rezultate.

     

    digitalk

     

    Gde je IT industrija danas u gradu Zrenjaninu i šta su pokazala dosadašnja iskustva – u kojoj meri događaji poput Digitalka mogu da je unaprede?

     

    Kada pričamo o Zrenjaninu i privredi, tu se i IT industrija ne razlikuje puno od nekih drugih grana. Prilika i usud Zrenjanina je uvek bila njegova blizina Novom Sadu i Beogradu. Uvek se pričalo o tome kako mladi odlaze u ove velike gradove. Da budem iskren, i sam sam zbog boljeg obrazovanja otišao u Beograd pre dvadesetak godina.

     

    Ipak, verujem da nakon promena koje je na globalnom nivou donela pandemija, u nekom pozitivnom smislu, Zrenjanin sada ima priliku da tu blizinu iskoristi maksimalno pozitivno. Mladima se može ponuditi jedan miran i prijatan ambijent gde mogu u jednoj životnoj ravnoteži podjednako razvijati i svoju karijeru i graditi porodice. Kompanijama, koje danas apsolutno podržavaju remote poslove, možemo ponuditi kadrove koji dolaze sa našeg Tehničkog fakulteta i Visoke tehničke škole…

     

    Digitalk je tu da malo ubrza stvari

     

    IT industrija je i dalje u ekspanziji kada je Srbija u pitanju. Beležimo konstantan rast broja kako kompanija tako i ljudi koji su profesionalno angažovani u ovom sektoru. A trendovi se menjaju, pa mali i mirni gradovi poput Zrenjanina postaju prave oaze za ljude iz tehnološkog sektora.

     

    Kliknite na ovaj link i zapratite portal zrenjaninski.com i na Instagramu

     

    Događaji i konferencije poput Digitalk-a su tu da malo stvari ubrzaju i da pomognu da se ljudi iz različitih sredina i regiona povezuju. To je osnovna uloga događaja. Ne znam da li je uopšte potrebno da objašnjavam koliki je značaj za neku malu lokalnu zajednicu kada može da ugosti neke predavače koji dolaze sa druge strane sveta i da čuje iskustva ljudi koji potiču iz najvećih tehnoloških kompanija. Negiranje vrednosti ovako nečega za naš grad mogu da iznesu samo zavidni ljudi i oni koji ne žele napredak u smeru u kome ide ceo svet.

     

    Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

    Komentari 0

    Napiši komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


    NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Ekonomija